Jedan od jednostavnijih načina za pripremu ribe jeste da napravite varivo, odnosno u ovom slučaju riblji lonac. Dobar komad ribe i povrće kad se sjedine, dobijete preukusan obrok.
Sastojci:
250 g škrpine
200 g fileta pangasiusa
1 ljubičasti luk
2 češnja bijelog luka
2 svježa paradajza
100 g isjeckanog paradajza iz konzerve
500 ml ribljeg temeljca
maslinovo ulje
lovorov list
svježi bosiljak
vlasac
svježi peršun
so
biber
U šerpi ili dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu prepržite sitno nasjeckan ljubičasti luk. Nakon toga dodajte ribu u komadu, dakle nemojte je sitniti.
Zatim, dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i svježi paradajz izrezan na kockice. Dinstajte 4-6 minuta, pa dodajte lovorov list, isjeckani paradajz iz konzerve, te so i biber. Na kraju sve prelijte ribljim temeljcem, pa još dodajte sitno nasjeckane svježi peršun i bosiljak, i suhi vlasac.
Smanjite vatru i krčkajte sve oko pola sata, uz povremeno miješanje.