6.8.2023. 20:57
1
Misteriozni kamen na tamnoj strani Mjeseca zbunjuje naučnike: Može biti znak velikog otkrića
Koliko god ga proučavali, Mjesec još uvijek fascinira naučnike i dobro skriva svoje tajne. Pogotovo na “tamnoj strani”, koja je skrivena od pogleda sa Zemlje.

No, to ne znači da naučnici ne proučavaju i tu stranu Mjeseca. Tako je grupa naučnika objavila svoju studiju u časopisu Nature, u kojoj navode kako ta, tamna strana, sadrži zanimljive tragove koji bi mogli ponuditi neke informacije o tome kako je Mjesec uopće nastao.

Kako navode u svom radu, otkrili su veliku radioaktivnu granitnu formaciju ispod površine upravo na dalekoj strani Mjeseca. S obzirom na njeno postojanje, naučnici sugeriraju da je na toj strani Zemljinog prirodnog satelita nekad postojao – vulkan. Smatraju da je vulkan eruptirao prije otprilike 3,5 milijardi godina, odnosno na samom početku Mjesečevog postojanja.

Bilo koje veliko granitno tijelo koje nađemo na Zemlji hranilo je veliku gomilu vulkana, rekao je koautor studije Matthew Siegler, profesor sa Southern Methodist University i istraživač Instituta za planetarne nauke, u izjavi. Stoga smatraju da bi ista situacija mogla biti i na Mjesecu.

Podzemne naslage magmatskih stijena koje su ostavili vulkani koji se hlade zvani batoliti puno su veći od vulkana koje hrane na površini, dodao je Siegler. Na primjer, planine Sierra Nevada su batolit, ostao od vulkanskog lanca u zapadnim dijelovima SAD koji je postojao davno.

Kako bi odredili hemijski sastav radioaktivnih stijena na Mjesecu, istraživači su koristili mikrovalne frekvencije za mjerenje geotermalne aktivnosti spoja. Iz podataka su uspjeli zaključiti da ležište sadrži određene radioaktivne elemente koji se mogu pripisati samo granitu. To je posebno iznenadilo znanstvenike jer se granit rijetko pronalazi na Mjesecu, a komad koji su oni otkrili ima promjer veći od 50 kilometara.

Iznenađujuća veličina i geografski obim ove opcije impliciraju evoluirani granitni sistem sličan Zemlji, veći nego što se vjeruje da je moguć na Mjesecu, napisali su naučnici u svom radu.

No, njihovo otkriće moglo bi samo pokrenuti novi niz pitanja.

Ako nemate vode, potrebne su ekstremne situacije za izradu granita, pojasnio je Siegler. Imamo taj sistem bez vode i bez tektonike ploča – ali imate granit. Je li bilo vode na Mjesecu – barem na ovom jednom mjestu? Ili je samo bilo posebno vruće?, pita Siegler.


(Admir O.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.