19.7.2023. 12:05
0
Najljepše plaže svijeta osunčane 300 dana u godini: Ljeto na vrelom pijesku turskih obala
FOTO: Twitter
Turska rivijera zauzima najljepši dio, ne samo Euroazije, već i Evrope.

Zemlja sa 7.200 kilometara dugom obalom i 300 sunčanih dana u godini nudi mješavinu kulture, historije i plaža, luksuzne hotele i šaroliki biljni i životinjski svijet. Sve ovo čini tursku rivijeru savršenim mjestom za odmor.

Od Mediterana do egejskih obala prostiru se zaljevi i uvale, pješčane i šljunkovite plaže, pećine s arheološkim blagom, svjedoci drevnih civilizacija.

Zbog svojih plaža, Turska je u samom vrhu zemalja sa najviše plavih zastava - međunarodnog certifikata za standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala.

Niz najljepših turskih plaža inspiriše svakoga ko voli kupanje i uživanje na suncu.

Kaputaš, plaža sa svjetskih naslovnica

Antalija je jedna od najbolje ocijenjenih destinacija za odmor zbog svojih znamenitosti koje se prostiru od Aspendosa do Myre, Sidea do Pergea, skupa sa svojom dugom obalom, tirkiznim vodama, mirnim zaljevima i sportskim aktivnostima.

Duž antalijske rivijere nalazi se 231 plaža koja ima certificiranu Plavu zastavu. Neke od plaža duge su kilometrima, dok su druge mali skriveni dragulju između planinskih i brdskih usjeka.

Na putu Kaš-Kalkan nalazi se plaža Kaputaš, zapanjujuće lijepa plaža poznata po pijesku i tirkiznom moru. Ova mala plaža proglašena je jednom od 50 najljepših plaža svijeta.

Zaliv Andrea Doria, nazvan po đenovskom admiralu Andrei Doriji nalazi se na putu Finike-Demre i jedna je od najfascinantnijih plaža u Antaliji. Ova slikovita plaža okružena je stijenama, makijom i divljim maslinama, a posjećuju je morske kornjače i mediteranske medvjedice.

Plaža Patara, druga najduža plaža u Turskoj, duga 14 km, također se nalazi u Antaliji. Ona je jedno od najvažnijih područja za gniježđenje morskih kornjača u Turskoj.

Zbog toga, od 15. maja do 15. septembra i posjetioci i morske kornjače naizmjenično koriste plažu Patara.

Plavi Bodrum

Bodrum je bez sumnje gotovo najpopularnija destinacija za odmor u ovom dijelu svijeta zbog svog mora i obale koja je pravi izbor za ljetni odmor.

Plaža Gümbet je plaža koja je najbliža centru Bodruma i koja nudi sve – od kupanja, izleta brodom, ronjenja ili jedrenje.

Plaža Bitez je polukružnog oblika, okružena nasadima agruma i maslina koji rastu uz restorane i kafiće.

Plaža Göltürkbükü je danonoćno mjesto za izlaske i muzička dešavanja u atraktivnim klubovima na plaži.

Izmir

Prva stvar koja asorica na Izmir, južno od Čanakalea, je Češme, najpopularnija gradska turistička destinacija.

Plaže Ilıca i Alaçatı su zvijezde ovog podneblja poznate po zlatno-žutom pijesku.

Alaçatı koja se nalazi 13 km od centra Češmea ima najčistije plaže. Još jedno popularno mjesto za odmor je i plaža Ilıca čije more zagrijavaju plitke, termalne izvorske vode.

Zeleni raj

Obalu Asosa u Čanakaleu zapljuskuju nešto mirnija mora usred bujne vegetacije.

Dvije najpoznatije plaže u regionu su plaža Assos Sokakağzı i zaliv Kadirga, okružene maslinama sa obje strane.

Kada se govori o Çanakkaleu, ne treba zaboraviti dva prelijepa ostrva Bozcaadi i Gökçeadi. Plaža Ayazma u Bozcaadi jedna je od najljepših plaža na Egejskom moru dok je Plaža Aydıncık, duga 1.200 metara na ostrvu Gökçeadi, najbolje ocijenjena prirodna plaža koju posjećuju i preporučuju surferi.

Patria/Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.