10.3.2024. 8:38
0
Život pastira na istoku Turske: Napadalo je toliko snijega da i ovce idu u koloni - jedna po jedna
Mazgirt je grad i sjedište istoimenog okruga u provinciji Tunceli na istoku Turske. Radi se o mjestu okruženom planinama koje se izdiže na 1.412 metara nadmorske visine.

Prema popisu stanovništva iz 2021., u Mazgirtu živi 1.344 stanovnika - mahom Kurda, koji se bave poljoprivredom i stočarstvom, prenosi Punkufer.hr.

U Mazgirtu su ljeta vruća, sušna i vedra, a zime ledene i oblačne. Iako temperature zimi rijetko padnu ispod -13°C, napada dosta snijega koji stvara poteškoće u svakodnevnom životu.

A kad u ovoj regiji padne snijeg, izazov je kvalitetno nahraniti stanovništvo, ali i životinje te im zadovoljiti sve životne potrebe. Potvrđuju to i fotografije koje je snimio Malik Kaya u Mazgirtu.

Ovaj fotograf prirodnih ljepota iz Anatolije uhvatio je nestvarne prizore - stotine ovaca koje mirno prolaze uskim puteljcima kroz visoke nanose snijega.

Na dijelovima puta, prolaz je toliko uzak da se ovce moraju kretati jedna po jedna.

Predvođene lokalnim pastirom i psima, ovce mirno prelaze čak i majušan most, a sve kako bi došle na sigurno.

Fotografije možete vidjeti OVDJE.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.