7.4.2022. 15:20
0
Rama: Albanija nastoji ostvariti članstvo u EU odvojeno od Sjeverne Makedonije
Albanija će uputiti upit Evropskoj uniji može li podnijeti svoju kandidaturu za članstvo odvojeno od susjedne Sjeverne Makedonije koja se i dalje suočava s bugarskim vetom, izjavio je u četvrtak albanski premijer Edi Rama.

Sjeverna Makedonija i Albanija trebale su pokrenuti pregovore o članstvu s blokom krajem 2020. godine, ali Bugarska je blokirala otvaranje službenih pregovora zbog spora oko historije i jezika sa Sjevernom Makedonijom.

EU je obje zemlje grupirala u svojim nastojanjima za pristupanje. Govoreći u Tirani, Rama je rekao kako nije optimističan da će Bugarska uskoro ukinuti svoj veto.

- Albanija ne može više čekati dok dva susjeda ne riješe svađu. Naš politički kurs po ovom pitanju potpuno će se promijeniti - rekao je Rama, dodajući da Albanija ima dobre odnose s obje države.

Rama je ove komentare iznio dok je predstavljao nacionalno istraživanje s više od pola miliona ispitanika, koje je pokazalo da 67 posto želi da se put članstva dviju zemalja razilazi. Skoplje je desetljećima imalo sličan veto Grčke. Naposljetku je promijenila ime 2018. iz Makedonija u Sjeverna Makedonija kako bi zajamčila ulazak u NATO i nastavila svojim EU putem.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je prošle sedmice da razgovori o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije trebaju započeti što je prije moguće jer bi svako odgađanje Zapadni Balkan učinilo ranjivim na vanjski utjecaj.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.