6.11.2023. 21:19
0
Albanija pristala da privremeno smjesti migrante koji dolaze u Italiju da traže azil
Albanija je danas pristala da bude privremeno sklonište za hiljade migranata dok oni, nakon dolaska na obalu Italije, čekaju odluku o tome da li će im azil biti odobren ili neće.

Time je Albanija, prekomorski susjed Italije, omogućila toj zemlji malo olakšanja u upravljanju stalnim prilivom migranata iz Afrike. Ova inicijativa je obznanjenja nakon sastanka italijanske premijerke Đorđe Meloni i albanskog premijera Edija Rame.

Italija će, na osnovu sporazuma, finansirati izgradnju dva centra u Albaniji koji će moći da prime do 3.000 migranata odjednom.

Žene i djeca nisu obuhvaćeni planom.

Ako Italija ne usvoji zahtjev migranta za davanje azila, Albanija će ga deportovati.

Prema riječima Đorđe Meloni, Albanija će eksterno obezbjeđivati oba centra, koji će biti pod italijanskom jurisdikcijom. 

Meloni je rekla da bi, ako zahtjevi za azil budu brzo razmatrani, do 36.000 migranata godišnje prolazilo kroz tu proceduru - ali sa teritorije Albanije, što bi rasteretilo pretrpane centre u Italiji.

Stotine hiljada migranata je tokom prethodnih godina došlo do Italije, nakon rizičnog putovanja preko Sredozemnog mor iz pravca Libije, Tunisa, Turske i drugih zemalja. 

Italija je do sada uglavnom uzaludno tražila podršku ostalih članica Evropske unije da se izbori sa velikim prilivom migranata, a danas se okrenula Albaniji koja želi da se učlani u Uniju.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.