21.11.2023. 10:58
0
Vučić: Za Srbiju važna saradnja sa KFOR-om i NATO-om
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a nakon sastanka izjavio je da su razgovarali o svim važnim pitanjima, odnosno o tome kako sačuvati mir.

"Ono što svakako mogu da potvrdim što je rekao generalni sekretar Stoltenberg, za nas je važna saradnja sa NATO-om, sa KFOR-om, u nadi da ćemo koliko-toliko osigurati bezbjednost i sigurnost za srpski narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima nije bilo potrebe da KFOR osigurava mir i sigurnost na Kosovu za bilo koga drugog osim za Srbe.

"Samo su Srbi ugroženi, samo su Srbi bili napadani, nikada Albanci nisu bili napadani. Samo Srbi, da budem još jasniji, isključivo Srbi su bili napadani od 2001. godine, 2004. godine, posebno poslije 2008. godine, a naročito od kada je na vlasti Albin Kurti", dodao je Vučić.

Rekao je da je Stoltenbergu iznio činjenicu da je nepunih 13 odsto Srba napustilo sjever Kosova u posljednjih sedam godina zbog ogromnog pritiska, hapšenja, maltretiranja i prijetnji prištinskog režima.

"Ako to nije nasilje, onda ne znam šta je nasilje. Pošto takođe znam da Zapad zanima samo Banjska i pre toga Zvečan, odnosno ona tuča koja je izbila sa pripadnicima KFOR-a, kada su oni krenuli napred da pokušaju da sačuvaju vozila specijalne policije Prištine. Tako da moram da kažem da imamo drugačije viđenje onoga što se dogodilo, ali da dobro razumijemo šta su zahtjevi Zapada i šta su zahtjevi NATO-a", rekao je Vučić.

Naglasio je da će se i u budućnosti truditi da imaju najbolju moguću komunikaciju sa NATO-om.

"Što se tiče Vojske Srbije, ona je profesionalno obavljala svoje zadatke, nikada nije prekoračila svoja prava, svoje ovlašćenja, uvek imala korektan odnos sa Kforom i NATO-om. A gdje ćemo i kako ćemo u skladu sa Ustavom Republike Srbije i zakonima ove zemlje, a ne ugrožavajući nikoga na bilo koji način, mi da raspoređujemo našu vojsku, to je naša stvar", poručio je Vučić.

Naglasio je da je Srbija vojno neutralna i da će ostati vojno neutralna. Dodao je da će kao vrhovni komandant Vojske Srbije uputiti Vladi Srbije prijedlog da razmotre da ponovo krenu u održavanje zajedničkih vojnih vježbi sa NATO-om i drugim partnerima.

"Srbija će čuvati mir, stabilnost, Srbija radi u procesu dijaloga sve što može da se dođe do kompromisnog rješenja", rekao je Vučić, dodavši:

"Nema ništa od zajednice srpskih opština i neće je oni formirati sve dok je Albin Kurti na vlasti, samo će da traži izgovore, jedanput će da kaže treba mu potpis, jedanput će da kaže potrebno mu je ne znam ni ja šta. Nikakvu zajednicu oni neće da formiraju, pa čak ni onakvu koja nam oduzima dio ovlaštenja i principa koji su potpisani 2013. i 2015. godine. Ali znam da velike zapadne sile će uvijek da čuvaju svoje čedo koje su rodili, a mi Srbi ko preživi pričaće."

Stoltenberg boravi u Srbiji u okviru četverodnevne balkanske turneje od 19. do 22 novembra tokom koje je posjetio Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, a nakon Srbije putuje u Sjevernu Makedoniju.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.