21.11.2023. 11:00
0
Stoltenberg u Beogradu: Odgovorni za napad u Banjskoj moraju da budu izvedeni pred lice pravde
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Beogradu da je nasilje poput onog u selu Banjska na sjeveru Kosova nedopustivo i da počinioci moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Stoltenberg je rekao da NATO "pozdravlja što je Srbija spremna da sarađuje u tim zalaganjima".

"Neki pripadnici NATO-a bili su na udaru napada u maju (u sukobima lokalnih Srba i KFOR-a), u septembru smo vidjeli još jedno izbijanje nasilja na Kosovu. Poslije tog nasilja (u Banjskoj) NATO je rasporedio dodatnih 1.000 vojnika i teško naoružanje na Kosovu. To je najveće povećanje kontingenta NATO-a u posljednjoj deceniji i pokazuje da je NATO spreman da očuva mir", kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg, koji je u Beograd došao iz Prištine, u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu, pozdravio je blisku koordinaciju između Vojske Srbije i KFOR-a, navodeći da je to "važno za blagovremenu razmjenu informacija kako bi se izbjegli bilo kakvi nesporazumi".

"Pozivam sve strane da smanje tenzije i da se uzdrže od eskalatornih poteza. Rekao sam predsjedniku Vučiću da gomilanje snaga Vojske Srbije blizu administrativne linije ne bi doprinijelo poboljšanju situacije", naveo je Stoltenberg.

On je ponovio da podržava formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), uz ocjenu da bi to bio "ključ za normalizaciju odnosa".

"Pozivam Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu pod okriljem EU, to je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti", naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o mogućnosti obnove zajedničkih vojnih vežbi NATO-a i Srbije.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.