14.3.2024. 16:33
0
Godišnji izvještaj NATO-a: Prisustvo na Kosovu ostaje ključno za stabilnost Zapadnog Balkana
NATO je i dalje snažno angažovan na Zapadnom Balkanu, za čiju stabilnost ostaje ključno prisustvo alijanse na Kosovu, navodi se u danas objavljenom godišnjem izvještaju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

U izvještaju se ukazuje da misija KFOR, predvođena NATO-om, od 1999. pomaže u održavanju bezbijednog i sigurnog okruženja za sve zajednice na Kosovu i slobode kretanja, u bliskoj saradnji sa Evropskom unijom, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim akterima.

Navodi se da je KFOR u 2023. godini imao ključnu ulogu u obezbjeđivanju stabilnosti na Kosovu u vrijeme pojačanih tenzija i povećane nestabilnosti na sjeveru Kosova.

"Poslije nasilja u maju i septembru, saveznici su rasporedili oko 1.000 pripadnika rezervnih snaga u misiju KFOR, što je najveće pojačanje u posljednjih deset godina. To je omogućilo misiji KFOR da utrostruči broj patrola i da učetvorostruči prisustvo na sjeveru Kosova", piše u Stoltenbergovom izvještaju.

Na kraju prošle godine, u misiji KFOR je bilo 4.487 vojnika iz 27 zemalja, uključujući raspoređene pripadnike rezervnog sastava. Najviše je vojnika iz Italije (869), za kojom slijede SAD (593), Mađarska (433) i Turska (369).

"UZ KFOR, NATO je nastavio da pruža podršku u izgradnji kapaciteta bezbjednosnim organizacijama na Kosovu preko svog civilno-vojnog tima sa oko 40 pripadnika iz 13 zemalja. U 2023. godini, tim je ponudio savjete i pomoć u oblastima kao što su medicinska podrška, logistika, nabavka, izvršenje budžeta i upravljanje ljudskim resursima", piše u izvještaju.

Misija KFOR će doprinijeti održavanju bezbijednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom dobijenim na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, dodaje se.

U obavljanju aktivnosti, kako se navodi, NATO sarađuje i pomaže Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i drugim međunarodnim akterima, po potrebi, radi podrške razvoju stabilnog i mirnog Kosova. KFOR takođe podržava razvoj profesionalnih, demokratskih i multietničkih bezbjednosnih struktura na Kosovu.

Navodi se i da NATO ostaje posvećen podršci dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

"Dijalog je glavna platforma za pronalaženje riješenja koje poštuje prava svih zajednica i za izgradnju trajnog mira, koji koristi bezbjednosti širom Kosova i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana", dodaje se.

U izvještaju se navodi i da je Stoltenberg istakao snažnu posvećenost NATO-a misiji KFOR kada je posjetio njen štab u novembru prošle godine, u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu.

On je u novembru posjetio i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, a u Sjevernoj Makedoniji je održao sastanak sa liderima članica NATO-a iz regiona.

"Posjeta je bila snažan signal trajne posvećenosti NATO-a miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, u složenom regionalnom i globalnom bezbjednosnom okruženju", navodi se.

U izvještaju piše i da NATO održava politički dijalog na visokom nivou sa Srbijom, kako bi se bavio pitanjima relevantnim za regionalnu bezbjednost.

"Nastavljena je partnerska saradnja sa Vojnom kancelarijom NATO-a za vezu u Beogradu, koja pruža podršku aktivnostima Srbije u okviru programa Partnerstvo za mir", dodaje se.

Stoltenberg u izvještaju navodi glavne aktivnosti NATO-a u prošloj godini, od zalaganja za slanje pomoći Ukrajini za njenu borbu protiv ruske agresije, povećanja prisustva na istočnom krilu radi osiguranja zaštite teritorije svih zemalja članica, povećanja investicija za jačanje vojnih kapaciteta alijanse, do angažovanja u misijama.

Danas objavljeni izvještaj trebalo bi da bude Stoltenbergov posljednji na toj funkciji, jer se očekuje da saveznici uskoro postignu dogovor o njegovom nasljedniku.

(Ajdin B.)

KosovoNATO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.