5.4.2024. 16:25
0
Postavljen jučer: Uništen plakat u Zagrebu koji podsjeća na žrtve u Ahmićima
FOTO: Youth Initiative for Human Rights
U svega jedan dan uništen je plakat na Slavonskoj aveniji u Zagrebu koji je 4. aprila postavila Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska (YIHR), a kojim podsjećaju na žrtve ratnih zločina u bosanskohercegovačkom mjestu Ahmići.

U samo nekoliko sati, u Ahmićima su 16. aprila 1993. godine jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubile 116 civila bošnjačke nacionalnosti i praktično sravnile selo sa zemljom. Većina ubijenih bile su starije osobe, žene i djeca, a najmlađa žrtva je bila stara tek nekoliko mjeseci.

Presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) dokazale su odgovornost političkog i vojnog vrha Republike Hrvatske za ovaj zločin, iako se uloga Republike Hrvatske u godinama nakon na sve načine nastojala prikriti ili relativizirati. I danas se taj zločin vrlo rijetko spominje u javnom prostoru, a trenutačni politički i vojni vrh Republike Hrvatske nije spreman preuzeti odgovornost i prestati s praksom negiranja ratnih zločina počinjenih u ime građana Hrvatske. Kako bi na ovaj zločin podsjetili trenutni državni vrh, ovaj plakat je postavljen u Zagrebu.

Plakatom je Inicijativa, ususret 31. godišnjici ratnog zločina u Ahmićima, podsjetila na zločine u Ahmićima i poručila da se građani Republike Hrvatske sjećaju žrtava i traže da Republika Hrvatska preuzme odgovornost i izvini se za svoje zločine, piše Nacional.hr.

Uništavanje ovog plakata još je jedan primjer pokušaja brisanja tema iz javnog prostora koje problematiziraju i podsjećaju na sudski utvrđenu ulogu hrvatskog državnog vrha i hrvatskih vojnih snaga u ratu u Bosni i Hercegovini.

U ljeto 2023. dijalog o zločinu u Ahmićima u javnom prostoru ponovno je započeo nakon što je osuđeni ratni zločinac s odlikovanjima RH za zasluge u ratu Dario Kordić izjavio: “Rekao sam, sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila.”

Podsjećamo, MKSJ je Darija Kordića osudio po zapovjednoj odgovornosti na zatvorsku kaznu od 25 godina za ratne zločine počinjene u središnjoj Bosni, pa tako i za masakr u Ahmićima. On je “kao odgovoran regionalni političar, planirao i poticao zločine koji su se 16. aprila 1993. dogodili u Ahmićima i susjednim selima Šantići, Pirići i Nadioci”, a koji su bili usmjereni “na etničko čišćenje tog područja (…)” (Žalbeno vijeće MKSJ u slučaju Kordić & Čerkez, IT-95-14/2).

MKSJ je u nizu predmeta utvrdio počinjenje zločina od strane HVO-a i hrvatskih snaga u BiH, a u predmetu Prlić i drugi utvrdio je i postojanje udruženog zločinačkog pothvata kojeg je vodila hrvatska ratna vlast na čelu s Franjom Tuđmanom.

Kordićevu prošlogodišnju izjavu amandmanom je osudio i Evropski parlament. Ali, podsjetimo kako su zastupnici HDZ-a u EP-u glasali protiv tog amandmana te se time odbili ograditi od Kordićevih izjava. Osim toga, Kordiću odlikovanja nisu oduzeta. To pokazuje da politički vrh Republike Hrvatske ne vidi počinjenje ratnih zločina i izostanak kajanja kao postupanje “protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj”, što je zakonski temelj za oduzimanje odlikovanja.

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska (YIHR) povodom uništenja plakata poručuje:

“S obzirom na prevladavajuće nacionalističke narative koji ulogu RH u ratovima 90-ih predstavljaju isključivo kroz prizmu pobjede i žrtve, nismo iznenađene što je plakat koji smo postavili uništen. To pokazuje koliko je Republika Hrvatska još daleko od države koja za sebe može reći da se odgovorno nosi s tamnim stranama svoje prošlosti, o njima progovara i uči o tome nove generacije koje s tom prošlošću moraju živjeti.

Ovaj čin nas samo dodatno motivira da nastavimo upozoravati na štetan odnos koji RH ima prema vlastitoj prošlosti, poticati javnu raspravu o ulozi RH u ratu u BiH te raditi na informiranju građana Republike Hrvatske o tamnim stranama hrvatske bliske prošlosti. Bez toga je nemoguće graditi demokratsko društvo koje se temelji na ravnopravnosti, slobodi i pravima čovjeka, na šta nas poziva Ustav.

Sukladno tome, aktivno nastavljamo s kampanjom obilježavanja godišnjice zločina u Ahmićima u narednim danima i pozivamo sve građane da ju što pomnije prate.”

Zagreb
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.