18.8.2022. 10:09
0
FBI na meti kritika američke desnice zbog upada u Trumpov dom
Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) navikli su na kritike, ali nikada u historiji agencije nisu se suočili sa sličnim napadima konzervativaca kao nakon prošlosedmičnog upada u dom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi.

Tokom svoje više od stogodišnje historije, FBI su kritikovali svi, od južnjaka posvećenih rasističkoj segregaciji, do aktivista za građanske slobode, ali i Afroamerikanaca čiji je oslobodilački pokret iz 1960-ih agencija tretirala kao akutnu nacionalnu prijetnju.

Ali vanredne prijetnje protekle sedmice potiču iz političke osnove FBI-ja,  konzervativnih republikanaca, prenosi AFP.

- Svijet je okrenut naopako - rekao je Kenneth O'Reilly, penzionisani historičar sa Univerziteta Aljaska, koji je napisao knjige o FBI-u i politici.

Prema O'Reillyju, FBI je historijski bio "duboko konzervativna institucija" sa dvostranačkom biračkom jedinicom u Washingtonu.

Ali otkako je Trump osudio FBI kao korumpiran i fašističan nakon što su 8. augusta pretražili njegovo imanje u Mar-a-Lagu u potrazi za ilegalno zadržanim strogo povjerljivim dokumentima, napadi su se nastavili, a njegove pristalice su raspirivale vatru.

Predsjednica Republikanskog nacionalnog komiteta Ronna McDaniel optužila je FBI za "zloupotrebu položaja".

Senator Marco Rubio, republikanac sa Floride, uporedio je agenciju s tajnom policijom u marksističkoj diktaturi, dok je predstavnik Paul Gosar izjavio da moraju uništiti FBI. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.