8.4.2024. 21:12
0
Trump: Zakone o abortusu trebale bi utvrditi savezne američke države
Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da bi zakone o abortusu trebale utvrditi američke države, ne predlažući nacionalnu zabranu koja bi mogla ugroziti njegove šanse na izborima u novembru.

U video snimku objavljenom na njegovoj platformi na društvenim mrežama, bivši predsjednik je rekao da podržava izuzetke za silovanje, incest i zaštitu života majke. Također je ponovio da podržava dostupnost vantjelesne oplodnje.

Nije podržao nacionalnu zabranu pobačaja nakon nekoliko sedmica trudnoće, razočaravajući neke religiozne i konzervativne pristalice koji su se nadali da će slijediti nacionalne granice ako se vrati u Bijelu kuću.

Trump je ranije signalizirao podršku zabrani nakon 15 sedmica trudnoće, ali je rekao da su politički razlozi bili najvažniji na prvim predsjedničkim izborima od presude Vrhovnog suda 2022. kojom je okončano skoro 50-godišnje savezno pravo na proceduru.

- Uvijek idi po svom srcu. Ali moramo pobijediti. Moramo da pobijedimo - kazao je Tramp u snimki.

Poziv na nacionalnu zabranu mogao bi uticati na Trumpove šanse u šest ili sedam američkih država koje će vjerovatno odrediti ishod u novembru. Sveukupno, 57 posto Amerikanaca smatra da bi abortus trebao biti legalan u većini ili svim slučajevima, pokazala je anketa Reuters/Ipsos u martu.

Iako je njegova izjava imala za cilj da izvuče političku ravnotežu, izazvala je kritike od demokrata s ljevice koji se zalažu za prava na abortus, i od grupa protiv abortusa na desnici koje žele strožija ograničenja, naglašavajući podjele po tom pitanju.

Aludirajući na troje konzervativnih sudija koje je imenovao u Vrhovni sud, Trump je preuzeo zasluge za poništenje značajne odluke Visokog suda iz 1973. Roe protiv Wade, koja je štitila pravo na abortus do otprilike 24 do 28 sedmica.

Odluka suda izazvala je reakciju birača koja je u velikoj mjeri zaslužna za suzbijanje dobitaka republikanaca na kongresnim izborima 2022. godine i podstakla je demokrate na pobjede na nekim državnim izborima prošle godine.

- Ta 50-godišnja bitka oko Roe protiv Wade uzeta je iz saveznih ruku i donijela u srca, umove i glasove ljudi u svakoj državi. To je nešto zaista vrijedno. Sada je na državama da urade pravu stvar - kazao je Trump, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.