19.6.2023. 9:17
0
Blinken u posljednjem danu posjete Kini, moguć sastanak s Xi Jinpingom
Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se u ponedjeljak s visokim kineskim diplomatom Wang Jijem na početku drugog i posljednjeg dana rijetke posjete Pekingu, s ciljem da se osigura da brojne nesuglasice između strateških suparnika ne prerastu u sukob.

Dvojica diplomata rukovali su se u sali s crvenim tepihom u državnoj gostinjskoj sobi Diaoyutai u Pekingu, prije nego što su ušli u salu za sastanke sa svojim delegacijama. Nisu davali nikakve izjave osim razmjene kurtoaznih poruka.

Sve će oči biti uprte u to hoće li se Blinken sastati i s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom tokom dana, saopćili su izvori koji su upoznati s tim pitanjem, i dodali su kako se to i očekuje, ali da to tek treba potvrditi State Department.

Započinjući prvu posjetu Kini jednog američkog državnog sekretara u posljednjih pet godina, Blinken je u nedjelju održao više od sedam i po sati "iskrenih i konstruktivnih" razgovora s kineskim kolegom Qin Gangom, iako se činilo da nisu osvarili konkretan napredak u širokom spektru sporova koji uključuju tajvansko pitanje, trgovinu, ljudska prava i zaustavljanje protoka materijala iz Kine u Sjedinjene Države koji se koriste u proizvodnji fentanila.

Obje strane su izrazile želju da stabilizuju bilateralne odnose uprkos onome što je jedan američki zvaničnik nazvao njihovim "dubokim" razlikama, i isuglasili su se da će Qin posjetiti Washington kako bi nastavio razgovor, iako datum nije objavljen.

- Uprkos vrlo malim očekivanjima za bilo kakav napredak tokom Blinkenove posjete Kini, još uvijek postoji nada da obje strane mogu održati svoju “donju liniju” u odnosima - prenosi državni kineski tabloid Global Times u uvodniku u ponedjeljak.

Na brifingu za novinare u nedjelju navečer, američki zvaničnici izjavili su kako nemaju iluzija da će se problemi riješiti u nekoliko sastanaka, ali je i sam početak razgovora uspjeh.

- Ovo će biti proces trajne diplomatije - kazao je visoki zvaničnik State Departmenta, koji je želio da ostane anoniman.

Blinkenova posjeta, koja je odgođena u februaru nakon što je navodni kineski špijunski balon nadletio američki zračni prostor, pomno se prati u cijelom svijetu jer bi dalje pogoršanje veza između dvije najveće svjetske ekonomije moglo imati globalne implikacije na finansijska tržišta, trgovinske prakse i rute i lance snabdijevanja.

- Za ovu interakciju na visokom nivou između Kine i Sjedinjenih Država, Tajvan pomno prati bitne detalje - izjavio je tajvanski premijer Chen Chien-jen novinarima u centralnom Tajvanu.

Kinesko-američki odnosi pogoršali su se posljednjih godina, što je izazvalo zabrinutost da bi se dvije sile jednoga dana mogle vojno sukobiti oko samoupravnog otoka Tajvana, koji Kina smatra svojim.

- Qin Gang je istakao da je pitanje Tajvana suština ključnih interesa Kine, najvažnije pitanje u kinesko-američkim odnosima i najveći rizik - poreučio je Qin šefu američke diplomatije, prenijeli su kineski državni mediji.

Posebno alarmantno za kineske susjede je oklijevanje Pekinga da se uključi u redovne vojne pregovore s Washingtonom.

Ostvarujući prvu posjetu Kini otkako je američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost, Blinken je naglasio "potrebu da se smanji rizik od pogrešne percepcije i pogrešne procjene" u razgovorima s Qinom, saopćio je State Department.

Američki zvaničnici umanjuju izglede za veliki napredak u pregovorima, ali i oni i analitičari očekuju da će Blinkenova posjeta utrti put za više bilateralnih sastanaka u narednim mjesecima, uključujući moguće posjete ministrice finansija Janet Yellen i ministrice trgovine Gine Raimondo.

To bi također moglo otvoriti teren za razgovore između Xija i Bidena na multilateralnim samitima tokom godine, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.