18.6.2023. 17:45
0
Blinken doputovao u posjetu Kini
Američki državni sekretar Antony Blinken započeo je sastanke u Pekingu u nedjelju, kao prvi šef američke diplomatije koji je posjetio Kinu u posljednjih pet godina, usred ledenih bilateralnih veza i nejasnih izgleda za bilo kakav napredak na dugoj listi sporova između dvije najveće svjetske ekonomije.

Nakon što je odgodio februarsko putovanje kada je navodni kineski špijunski balon preletio vazdušni prostor SAD-a, Blinken je najviši zvaničnik američke vlade koji je posjetio Kinu otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost u januaru 2021.

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang dočekao je Blinkena i njegovu grupu na vratima vile u krugu pekinške državne kuće Diaoyutai, dok su njih dvoje razgovarali na engleskom prije nego što su se rukovali ispred kineske i američke zastave.

Nakon što su ušli u sobu za sastanke, ni Blinken ni Qin nisu davali komentare pred novinarima kojima je nakratko dozvoljen ulazak.

Očekuje se da će se tokom svog boravka do ponedjeljka Blinken sastati i s visokim kineskim diplomatom Wang Yijem i vjerovatno predsjednikom Xi Jinpingom, u nastojanju da uspostavi otvorene i trajne komunikacijske kanale kako bi osigurao da strateško rivalstvo između dvije zemlje ne preraste u sukob.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.