9.10.2023. 11:39
0
Erdogan: "Uspostaviti nezavisnu palestinsku državu s Jerusalemom kao glavnim gradom"
FOTO: AP
Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, je tokom otvaranja Sirijske drevne pravoslavne crkve Mor Efrem govorio o rješenju sukoba na Bliskom istoku kazavši kako je moguće samo jedno rješenje.

Erdogan je tokom obraćanja naglasio hitnu potrebu za uspostavom nezavisne palestinske države s Jeruzalemom kao glavnim gradom i pozvao na suzdržanost kako bi se izbjegla daljnja eskalacija napetosti u regiji.

- Uspostava nezavisne i geografiske povezane Države Palestine temeljene na granicama iz 1967. s Jeruzalemom kao glavnim gradom, nepovratna je nužnost. Međutim, stalni napori da se podijeli Jerusalem i u smislu vremena i prostora rezultirali su sve većim brojem kršenja Haram al-Sharifa (brdo hrama). Turska je dosljedno i glasno izražavala svoje prigovore i reakcije na ovo pitanje u svakoj mogućoj prilici. Nikada nismo oklijevali govoriti istinu, čak i kada ostatak svijeta šuti - kazao je Erdogan.

Dodao je kako se Turska solidariše s "braćom Palestincima", te da neće povlačiti korake koji bi dodatno eskalirali situaciju.

- Preko naših nadležnih institucija uložili smo sve moguće napore kako bismo ublažili patnju stanovnika Gaze koja je posljedica blokade. Danas se vodimo načelom da pravedan mir koristi svim uključenim stranama i da u nastojanju za takvim mirom nema gubitnika - dodao je Erdoan.

Dodao je odlaganjem da se uspostavi pravda, cijela regija, uključujući Palestince i Izraelce, nastavlja plaćati visoku cijenu.

- Gubitak i patnja nevine djece, posebno dojenčadi, duboko nas žalosti. Dodatno dolijevanje ulja na vatru ne koristi nikome, posebno civilima s obje strane. Turska je u potpunosti spremna učiniti sve što je u njenoj moći kako bi okončala ove sukobe što je prije moguće i smanjila eskalaciju napetosti koja je posljedica nedavnih događaja.

Odlučni smo u svojoj odlučnosti da intenziviramo diplomatske napore usmjerene na ponovno uspostavljanje mira. Upućujemo iskreni poziv svim relevantnim akterima da iskreno doprinesu cilju mira u regiji - naglasio je Erdogan u svom obraćanju.

(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.