13.10.2023. 20:38
0
Američki obavještajci upozoravali danima prije napada Hamasa
FOTO: EPA
Američki obavještajci napravili su najmanje dvije procjene, zasnovane dijelom na obavještajnim podacima Izraela, kako je povećan rizik palestinsko-izraelskog sukoba sedmicama uoči subotnjeg napada Hamasa, javlja CNN.

Bidenova administracija, kako dodaje CNN, bila je upoznata sa ovim podacima.

Već 28. septembra, na osnovu višestrukih tokova obavještajnih podataka, postojale su ozbiljne procjene da se Hamas sprema za eskalaciju raketnim napadima preko granice Gaze sa Izraelom. Dopis CIA-e od 5. oktobra općenito je upozorio na sve veću mogućnost nasilja koje bi mogao izvršiti Hamasa. Zatim, 6. oktobra, dan prije napada, američki zvaničnici su širili izvještaje iz Izraela koji ukazuju na neuobičajenu aktivnost Hamasa – indicije koje su sada jasne: napad je bio neizbježan.

Nijedna od američkih procjena nije ponudila nikakve taktičke detalje ili naznake ogromnog obima, razmjera i čiste brutalnosti operacije koju je Hamas izveo 7. oktobra, kažu izvori. Nejasno je da li je bilo koja od ovih američkih procjena podijeljena s Izraelom, iako američke službe imaju odlične, partnerske odnose sa izraelskim.

Izrael, Gaza i Zapadna obala su se našli na listi “vrućih tačaka” uključenih u obavještajne brifinge za visoke američke zvaničnike.

“Problem je što ništa od ovoga nije novo”, rekao je jedan od izvora CNN-a upućenih u obavještajne službe. “Ovo je nešto što je historijski bila norma između Hamasa i Izraela. Mislim da se dogodilo da su svi vidjeli ove izvještaje i rekli: ‘Da, naravno. Ali znamo kako će ovo izgledati'”.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.