7.1.2024. 22:22
0
Michel: EU može spriječiti da me Orban zamijeni
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel nastojao je danas umanjiti kritike iznesene na njegov plan da prijevremeno napusti dužnost kako bi se natjecao za mjesto u EP-u, rekavši da ima dovoljno vremena za izbor njegovog nasljednika, kao i da EU ima alate da "izbjegne Viktora Orbana".

Michel, bivši belgijski premijer, objavio je jučer da se odlučio kandidirati na evropskim izborima u junu. Time bi prestao biti šef Evropskog vijeća, grupe čelnika vlada 27 članica EU, prije nego što mu istekne mandat krajem novembra.

Budući da će Mađarska predsjedati Vijećem EU od početka jula do kraja decembra ove godine, mađarski premijer Viktor Orban mogao bi predvoditi sastanke ako bude potreban privremeni nasljednik.

Orban se protivio mnogim inicijativama EU za podršku Ukrajini i široko je kritikovan zbog potkopavanja demokratskih prava u Mađarskoj.

"Želim jasno reći da bi u svakom slučaju u junu trebala biti donesena odluka o mom nasljedniku, a parlamentarna odluka u julu, tako da Evropskom vijeću bude lako odlučiti o stupanju mog nasljednika na dužnost", rekao je Michel novinarima.

"Postoji puno alata, ako ima političke volje, da se izbjegne Viktor Orban", dodao je.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.