19.1.2024. 20:23
1
Šef diplomatije EU: Izrael je finansirao Hamas
Vanjskopolitički šef Evropske unije Josep Borrell u petak je rekao da je Izrael finansirao stvaranje palestinske grupe Hamas, time se javno usprotivivši izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu koji je odbacio takve tvrdnje.

Protivnici izraelske vlade i dio svjetskih medija optužili su Netanyahuove vlade da su godinama osnaživali Hamas, uključujući i dopuštanjem katarskog finansiranja Pojasa Gaze.

„Da, Hamas su finansirale izraelske vlade u pokušaju oslabljivanja Palestinske samouprave predvođene Fatahom”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku tokom govora na sveučilištu u Valladolidu.

Borrell je tamo kazao kako je stvaranje palestinske države jedino rješenje koje vodi miru.

„Vjerujemo da bi samo rješenje s dvije države nametnuto izvana dovelo do mira, iako Izrael insistira na suprotnom”, rekao je Španac, prenosi Hina.

Hamas vlada Pojasom Gaze od 2007., nakon kratkog rata protiv snaga vjernima Fatahu, pokretu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, baziranog na Zapadnoj obali.

Izrael je kritikovao niz država, uključujući Borrellovu Španiju koja poziva na nezavisnu Palestinu, tvrdeći da pokazuju simpatije prema Hamasu.

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.