20.1.2024. 11:12
0
UN: Hiljade beba u Gazi rađa se u nezamislivim uslovima
Ujedinjene nacije saopćile su u petak da se hiljade beba rađa u nezamislivim uslovima u Gazi, od početka rata prije više od tri mjeseca, prenose Vijesti.ba.

Portparolka UNICEF-a Tes Ingram, koja je nedavno posjetila Pojas Gaze, opisala je kako su majke krvarile na smrt, dok je jedna medicinska sestra morala da izvrši carske rezove na šest mrtvih žena.

Gotovo 20.000 beba rođeno je u ratu koji je počeo nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, saopćeno je iz UNICEF-a.

"Svakih 10 minuta rađa se beba u tom užasnom ratu. Biti majka bi trebalo da bude povod za slavlje. U Gazi to znači da se još jedna beba rađa u paklu. Patnje novorođenčadi, dok neke majke krvare na smrt, trebalo bi da nas drže budnim noću", rekla je Ingram novinarima u Ženevi, putem video linka iz Omana.

U Hamasovom napadu na Izrael ubijeno je oko 1.140 ljudi u Izraelu, uglavnom civila, prema podacima agencije France presse, zasnovanim na zvaničnim podacima.

Izrael je obećao da će u znak odmazde uništiti Hamas, kojeg SAD označavaju kao terorističku organizaciju. Izraelske snage pokrenule su vazdušnu i kopnenu ofanzivu u kojoj je ubijeno najmanje 24.760 Palestinaca, od kojih su oko 70 odsto žene, djeca i adolescenti, prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas, prenose Vijesti.ba.

Ingram je opisala "veoma uznemirujuće" sastanke sa ženama uhvaćenim u haosu. Jedna od njih, Mašel, bila je trudna kada je pogođena njena kuća. Suprug joj je bio zatrpan ispod ruševina nekoliko dana, a njena beba je prestala da se pomjera u stomaku".
"Kaže da je posle mjesec dana sigurna da je njena beba mrtva. I dalje čeka na zdravstvenu njegu", ispričala je Ingram. Mašel joj je rekla i da je najbolje da se beba "ne rodi u ovoj noćnoj mori".

Ingram je takođe govorila o medicinskoj sestri Vebdi, koja je proteklih osam nedjelja morala da izvrši hitne carske rezove na šest mrtvih žena.

"Majke se suočavaju sa nezamislivim izazovima kada je riječ o pristupu adekvatnoj zdravstvenoj njezi, ishrani i zaštiti prije, tokom i posle porođaja. Situacija u kojoj se nalaze trudnice i novorođenčad u Pojasu Gaze je nevjerovatna, i zahtijeva intenziviniju i hitnu akciju", poručila je Ingram.

Stopa smrtnosti među bebama u Gazi je nepoznata u ovom trenutku, rekla je Ingram, ali i dodala da se može reći "da djeca sada umiru zbog humanitarne krize na terenu, kao i bombi i metaka".

Većina trudnica u Gazi sada je u bolnici Emarti u Rafi, navela je Ingram.

"Osoblje bolnice, suočeno sa velikim brojem pacijenata i ograničenim resursima, primorano je da pušta majke iz bolnice tri sata od carskog reza. Zbog tih uslova, majke su u opasnosti da pobace, rode mrtvu bebu, prevremeno se porode, umru i dožive emotivnu traumu", upozorila je portparolka UNICEF-a.

Rekla je i da mnoge trudnice, dojilje i bebe žive u "nehumanim" uslovima, uključujući i privremena skloništa, sa lošom ishranom i nebezbjednom vodom.

Zbog toga je, kako je upozorila, "oko 135.000 djece mlađe od dvije godine u opasnosti od ozbiljne neuhranjenosti".

"Čovječanstvo ne može više da dozvoli ovu iskrivljenu verziju normalnosti. Majkama i novorođenčadima je potrebno humanitarno primirje", zaključila je Ingram.

(Sead M.)

GazaUN
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.