4.3.2024. 8:43
0
Trump pomiješao Orbana s Erdoganom: Nazvao ga velikim liderom Turske
Mađarski premijer Viktor Orban sastat će se 8. marta na Floridi sa bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trumpom, rekao je Orbanov šef za štampu za mađarsku državnu novinsku agenciju MTI kasno u nedelju, prenosi Euractiv.

Prošlog mjeseca nacionalista Orban podržao je Trampovu namjeru da se ove godine vrati na mjesto predsjednika SAD-a.

- Nadamo se da će sadašnji predsjednik otići, a predsjednik Trump se vratiti i da će imati slobodne ruke da sklopi mir (u Ukrajini) - rekao je Orban 23. februara.

Orban je odbio poslati oružje Ukrajini kako bi joj pomogao u borbi protiv ruske invazije i kritizirao je sankcije Zapada Rusiji. On je više puta pozivao na prekid vatre u Ukrajini kako bi se okončao rat.

Mađarski premijer, na vlasti od 2010. godine, suočio se s tenzijama s administracijom predsjednika Joea Bidena, uglavnom zbog odugovlačenja Budimpešte oko ratifikacije članstva Švedske u NATO-u.

Nakon dugog odlaganja, mađarski parlament je prošle sedmice odobrio kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, a sada zakon čeka samo konačni potpis od strane mađarskog predsjednika ove sedmice.

Orban je rekao da će sljedeći američki predsjednički izbori ove godine i glasanje za Evropski parlament u junu biti ključni jer se konzervativci u Evropi i SAD moraju zajedno boriti za „ponovno osvajanje” institucija u Washingtonu i Briselu od liberala koji – kako je Orban rekao – prijete zapadnoj civilizaciji.

Trump i Orban sastali su se na bilateralnim i multilateralnim sastancima. Ali to nije spriječilo Trumpa da pomiješa Orbana sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

U govoru prošlog oktobra, Trump je pohvalio Orbana kao "velikog lidera Turske".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.