9.4.2024. 20:55
0
Umro je Peter Higgs: Slavni fizičar i nobelovac
Juče je u svome domu preminuo slavni fizičar Peter Higgs (94), koji je predvidio postojanje čestice poznate pod nazivom Higgsov bozon.

Higgs je 2013. dobio Nobelovu nagradu za fiziku zbog istraživanja iz 1964. kojim je pokazao da bozon daje česticama masu. Nakon niza eksperimenata koji su započeli 2008., fizičari koji su radili na Velikom hadronskom sudaraču u CERN-u su 2012. dokazali njegovu teoriju. Nobelovu nagradu je podijelio s Françoisom Englertom, belgijskim teorijskim fizičarom.

Higgs je većinu svog profesionalnog života proveo na Univerzitetu u Edinburghu, koje je njemu u čast 2012. godine osnovalo Higgsov centar za teorijsku fiziku.

“Peter Higgs je bio izvanredna osoba – istinski nadaren naučnik čija su vizija i mašta obogatili naše znanje o svijetu koji nas okružuje”, rekao je Peter Mathieson, direktor univerziteta, a prenosi The Guardian.

“Njegov pionirski rad motivirao je hiljade naučnika. Higgsova ostavština će pružiti nadahnuće mnogim budućim generacijama”, dodao je Mathieson.

Kraljevska švedska akademija nauka, koja dodjeljuje Nobela, rekla je u to vrijeme da standardni model fizike koji podupire naučno razumijevanje svemira počiva na postojanju posebne vrste čestica – Higgsove čestice.

“Ova čestica potječe iz nevidljivog polja koje ispunjava sav prostor. Čak i kada se svemir čini praznim, ovo polje je tu. Bez njega ne bismo postojali, jer čestice dobivaju masu upravo putem kontakta s tim poljem”, dodala je akademija.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.