1.11.2016. 17:47
0
Ubica drugih ubica može sve da nas liječi?
Naučnici sa Univerziteta Kvinslend u Australiji otkrili su kako da koriste otrov vrlo opasne plave koralne zmije u svrhu ublažavanja boli kod ljudi, piše BBC.

Plava koralna zmija (Calliophis bivirgata) živi u jugoistočnoj Aziji, naraste do skoro 2 metra u dužinu, a njene otrovne žlijezde su duge kao trećina njenog tijela, što ih čini najvećim na svijetu.

Krasi je vrlo specifičan, čak atraktivan izgled u kojem odskače žarko crvena glava i crveni rep i tamnoplavo tijelo preko kojeg prolaze jedna ili dvije bijele crte. Upravo njena žarka glava asocira na opasnost koja se krije u vrlo potentnom otrovu čija je glavna odlika da brzo ubija.

Za razliku od drugih otrovnica iz porodica zmija, njen otrov ne sadrži neurotoksine, već citotoksine koji uzrokuju propadanje mišićnih ćelija.

Većina zmija ima otrov koji djeluje kao moćni sedativ nakon kojeg se uspavate, usporite i u slučaju ugriza kod vrlo opasnih zmija umrete, ali otrov ove zmije djeluje gotovo momentalno zato što uglavnom lovi vrlo opasne životinje koje mora brzo da ubije kako ne bi imale vremena da se odupru.

Ova zmija je "ubica drugih ubica", kaže doktor Brian sa Univerziteta Kvinslend, što potkrepljuje informacijom da plava koralna zmija napada i manje primjerke kraljevske kobre, najveće otrovnice na svijetu (može da naraste do 5,7 metara!).

Ime kraljevske kobre na latinskom (Ophiophagus hannah) znači "žderač zmija" i očigledno otkriva prehrambene preferencije te veličanstvene zmije, a posredno objašnjava i zašto se plava koralna zmija zove "ubica drugih ubica".

Dosad su naučnici istraživali potencijalnu medicinsku upotrebu otrova nekih puževa i škorpiona, ali budući da su gmizavci evolucijski bliži čovjeku, lijek razvijen iz otrova plave koralne zmije mogao bi biti uspješniji, kaže doktor Brian.

“Otrov ove zmije napada naše jonske kanale, koji su ključni u prenošenju boli. Ovo bismo potencijalno mogli okrenuti u nešto što će olakšati bol i što će bolje djelovati na ljude”, rekao je Brian koji nije skrivao svoje divljenje prema ovoj zmiji.

“Ima najduže otrovne žlijezde na svijetu, ali tako je lijepa. Vrlo je rijetka i vidio sam samo dvije u divljini, ali je to bez premca moja omiljena vrsta zmije”, rekao je Brian koji je potencijalnu primjenu otrova plave koralne zmije u liječenju ljudi opisao u magazinu Toksik.

(CDM/Alen Avdić)

ZmijaUbica
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.