16.4.2024. 19:40
0
Lažno zlato bi moglo biti puno vrijednije nego što mislimo
FOTO: ilustracija
Iznenađujuće otkriće je napravljeno u vezi s mineralom pirita, opšte poznatog kao "lažno zlato", koje bi moglo imati značajne implikacije na globalnu potražnju za litijumom, kritičnom komponentom u baterijama.

Shailee Bhattacharya, student doktorskih studija, i profesor Shikha Sharma iz IsoBioGeM laboratorije Univerziteta West Virginia, otkrili su neočekivanu vezu između pirita i litijuma u sedimentnim stijenama iz bazena Appalachian u Sjedinjenim Državama. Ovaj nalaz, koji će biti predstavljen na Generalnoj skupštini Evropske unije geonauka (EGU) 2024, dovodi u pitanje dosadašnje razumijevanje, piše IFLScience.

Studija, fokusirana na 15 uzoraka sedimentnih stijena srednjeg devona, imala je za cilj istražiti potencijal starih industrijskih lokacija kao izvora litijuma, posebno rudarske jalovine. Tim je otkrio da minerali pirita u škriljcima sadrže značajne količine litijuma, suprotno očekivanjima.

Bhattacharya je izrazio znatiželju o vezi između litijuma i pirita, ističući potrebu za daljnjim istraživanjem. Iako bi ovo otkriće potencijalno moglo doprinijeti revoluciji baterija pružanjem novog izvora litijuma, istraživači upozoravaju na preuranjeno uzbuđenje, ističući potrebu da se utvrdi da li je ovaj fenomen široko rasprostranjen ili specifičan za lokaciju.

Značaj ovog otkrića leži u rješavanju rastuće potražnje za litijumom, koji se često naziva "bijelo zlato", potaknut prelaskom na električna vozila i obnovljivu energiju. Trenutna proizvodnja litijuma, od oko 100.000 tona godišnje, daleko je ispod predviđenih potreba do 2030. godine, koje procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA) na 240.000 do 450.000 tona.

Istraživači naglašavaju važnost identificiranja dodatnih izvora litijuma kako bi se ova potražnja na održiv način zadovoljila. Korištenje materijala iz prethodnih industrijskih operacija, kao što su rudnička jalovina ili bušotina, moglo bi ponuditi obećavajuće rješenje, minimizirajući stvaranje novog otpada.

Potencijal pirita kao izvora litijuma predstavlja priliku za rješavanje izazova nestašice litijuma i proizvodnih kapaciteta uz napredak ka zelenijoj budućnosti. Nalazi tima će biti podijeljeni na Generalnoj skupštini EGU-a 2024., signalizirajući obećavajući razvoj u oblasti istraživanja resursa litijuma.

Zlato
0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.