7.8.2017. 18:45
0
Inspirativna JP Livingston: S 28 godina zaradila milione dolara i otišla u penziju
Priča o JP Livingston iz New Yorka osvojila je svijet prije manje od godinu dana, nakon što je objavljeno da je do 28. godine pametnim ulaganjem zaradila nekoliko miliona dolara, priuštivši sebi ranu penziju.

Diplomiravši na Harvardu 2009. godine, ona je uspjela dobiti posao u investicijskoj kompaniji, što joj je bila životna želja. Tamo je stekla potrebno znanje i iskustvo, koje ju je dovelo do velikog bogatstva, nakon samo nekoliko godina rada, prenosi magazin “Forbes“.

Njen život promijenio se posjetom budističkom samostanu u Tajvanu, gdje je shvatila kako joj za sreću nije potrebno mnogo, te je počela primjenjivati minimalistički pristup životu. To je značilo štednju, koja će joj kasnije donijeti veliko bogatstvo kroz ulaganja.

“Pohađati fakultet poput Harvarda ponekad podrazumijeva da želite karijeru u korporativnom svijetu, kako biste bili poštovani u društvu. Iskustvo u Tajvanu mi je pomoglo. Tokom posjete jednom od hramova ležala sam na krevetu sačinjenom od bambusa. U 4 ujutro, gledala sam u strop, okružena osnovnim namirnicama i potpunom tišinom. I bila sam sretna! Sretnija nego što sam bila na fakultetu, okružena prilikama, liderima i ostalim čimbenicima života privilegiranih”, prisjeća se Livingston.

Po povratku s Tajvana, odlučila je preokrenuti svoj život, te je nekoliko godina provela radeći kao finansijski stručnjak, dok je s druge strane povećala štednju. Akumulirani novac nakon nekoliko godina počela je ulagati, te je na taj način, uz stečeno znanje, uspjela ostvariti veliku dobit.

“Investirate li pametno, nastupi trenutak kada se te investicije počnu vraćati. Svoj prvi milion zaradila sam kada sam imala samo 26 godina. Te mi se godine vratilo 13 posto uloženog novca. Zaradila sam 130 hiljada dolara, bez obzira na to jesam li radila, izležavala se na plaži ili igrala videoigrice”, pojašnjava.

Danas, JP Livingston živi mirnim životom, u malom stanu s mužem i kućnim ljubimcem, a njena neobičnost leži u tome što je postala penzionerka i milionerka s 28 godina.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.