21.6.2023. 10:07
0
Zvuči odlično: Nudi se i do 80.000 eura za preseljenje na ovo ostrvo
FOTO: ilustracija
Irska je pokrenula program u kojem će isplaćivati izdašne novčane podsticaje ljudima koji odluče da se presele u neku od nacionalnih offshore zajednica. Inicijativa je dio politike Our Living Islands, kojom irska vlada želi da poveća broj stanovnika na irskim ostrvima. Ukoliko vam dobro zvuči takav život, možete da "zaradite" čak do 80.000 eura.

Cilj ove kampanje je da se obezbijedi da održive i udaljene zajednice mogu da nastave da žive i napreduju. Zvuči odlično, ali postoji jedna caka, odnosno par uslova za preseljenje.

Program Our Living Islands pomaže zajednicama na 30 ostrva koja nisu povezana sa kopnom mostovima. U okviru projekta, Irska će vlada isplatiti više od 80.000 eura novim stanovnicima offshore zajednica.

Međutim, to ne znači preseljenje u udobnu kućicu na ostrvu. Dobijeni novac će morati da se upotrijebi kako bi se obnovile napuštene i oronule kuće. Potencijalni stanovnici moraju da kupe nekretninu na jednom od ostrva, kuća mora biti izgrađena prije 1993. godine i mora biti napuštena najmanje dvije godine.

Postoje i pravila u vezi s korištenjem gotovine koja je odobrena. Novac se može koristiti za građevinske radove poput postavljanja izolacije, strukturalnih poboljšanja i preuređenja, navodi Euronews.

Ukoliko vam to odgovara, prijave će moći da se pošalju najkasnije do 1. jula. Lokalne vlasti na ostrvima malo se razlikuju u svojim politikama prihvatanja stranaca pa ako vas to zanima, saznajte više na internet stranici Our Living Islands.

Postoje brojni slični primjeri širom Evrope. Jedan od njih je zabelježen u Italiji. U jugozapadnoj italijanskoj regiji Kalabriji vlasti su odlučile da ponude do 28.000 eura svim zainteresovanim ljudima da se presele i započnu svoj život tamo. Ta akcija važi za sva sela u kojima ima manje od 2.000 stanovnika, kako bi se preokrenuo dugogodišnji trend depopulacije.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.