18.7.2023. 18:59
0
Danas će nas zahvatiti kanibalistička solarna oluja
FOTO: AFP
Džinovski prasak solarne plazme dogodio se prije četiri dana, a stići će do nas danas. Solarna oluja, kako se još naziva baklja, može uzrokovati poremećaje u telekomunikacijama.

Ova solarna oluja je nešto posebno. Stručnjaci je nazivaju kanibalističkom jer se zapravo radi o dvije erupcije. Nakon prve, slabije erupcije, slijedi druga, brža, koji sustiže i guta prvu, a dva praska spajaju se u ogroman talas plazme, prenosi N1.

U petak, 14. jula, Sunce je imalo “mračni” izboj iz relativno male sunčeve pjege označene AR3370, koji je prošao gotovo nezapaženo. Mračan je jer je sadržavao neobičnu “hladnu” plazmu koja je izgledala tamna u infracrvenom svjetlu u poređenju sa sjajnom površinom Sunca – iako je u stvarnosti još uvijek bila vrlo vruća. Dan kasnije došlo je do još jačeg izbijanja, ovoga puta iz veće sunčeve pjege označene AR3363. Simulacija Centra za predviđanje vremena u svemiru američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) pokazala je tada da će druga oluja sustići prvu i formirati takozvani kanibalski oblak koji će vrlo vjerovatno pogoditi Zemlju 18. jula.

Kanibalske solarne oluje su rijedak fenomen, zahtijevaju dvije uzastopne erupcije koje su savršeno usklađene i putuju određenom brzinom. No, posljednjih godina primijećene su nekoliko puta, prenosi livescience.com. One postaju vjerovatniji tokom solarnog maksimuma, haotičnog vrhunca otprilike 11-godišnjeg solarnog ciklusa. Za to vrijeme, broj sunčevih pjega i sunčevih baklji dramatično raste kako magnetsko polje Sunca postaje sve nestabilnije.

Zemlju je ove godine već pogodilo pet geomagnetnih oluja, uključujući najjaču oluju u više od šest godina. Ove oluje su pregrijale termosferu, drugi najviši sloj Zemljine atmosfere, na najvišu temperaturu u više od 20 godina, navodi livescience.com.

Godine 2022. geomagnetska oluja izazvana velikim naletom sunčevog zračenja onesposobila je 40 SpaceXovih, tada tek lansiranih, satelita.

Očekuje se da će sljedeći solarni maksimum početi 2025. godine, ali neki naučnici predviđaju da bi se to moglo dogoditi ranije i biti jači od očekivanog. To se predviđa na osnovu povećanja broja sunčevih pjega, koje su ovog juna dostigle najveći broj u skoro 21 godinu. Osim toga, rijetki fenomeni poput kanibalističkih solarnih oluja također ukazuju da se solarni maksimum brzo približava.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.