2.8.2023. 14:48
0
Morske kornjače napadaju kupače: Splićanku ugrizla za leđa
FOTO: gorgonija.com
Kako pišu regionalni mediji, Splićanku je nedavno za vrijeme kupanja na jednoj od plaža u Čiovu napala kornjača - glavata želva.

Navodno ju je ugrizla iznad leđa promjera 10 do 12 centimetara i ostavila veliki trag. Bila je duga 80 do 100 centimetara, a napad se dogodio u plićaku, prenijela je Slobodna Dalmacija.

Prije nekoliko godina u Crnoj Gori u Stolivu muškarac je ubio želvu i time izazvao golemo ogorčenje javnosti, međutim, javilo se više mještana koji su izjavili da je napala i ugrizla više kupača. Niko nije stradao, ali jedna žena je doživjela od straha ozbiljan šok.

Napadi morskih kornjača na ljude u Jadranu veoma su rijetka pojava. Dokumentirano je malo slučajeva, a uvijek je riječ o ugrizima koji se događaju u plićaku ili pri plivanju u blizini obale, pa u pravilu kornjača ugrize čovjeka za nogu ili glutealno područje.

Budući da kornjača ima jaku čeljust, ugriz može rezultirati ranom, nagnječenim tkivom i modricama, a tome treba pridodati i strah koji pretrpe napadnuti kupači. 

Iako kornjača nema zube, pa se njena usta često nazivaju kljunom, stisak može biti veoma jak. Većina ugriza s kojima se ljekari susreću dolazi od kornjača koje se uzgajaju kao kućni ljubimci. Terapija se obično sastoji od obloga i analgetika.

(Erna H.) 

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.