14.9.2023. 12:20
0
Naučnici otkrili fantastičan način da iskoriste talog od kafe
Istraživači sa australijskog univerziteta RMIT, otkrili su da bi mogli da proizvedu beton koji je 30 odsto jači obradom i dodavanjem ugljenisanog taloga kafe u mješavinu. Njihov novi recept mogao bi riješiti više problema u isto vrijeme.

Svake godine svijet proizvede nevjerojatnih 10 milijardi kilograma otpada od kave. Većina završi na odlagalištima.

“Odlaganje organskog otpada predstavlja ekološki izazov jer emitira velike količine stakleničkih plinova, uključujući metan i ugljični dioksid, koji pridonose klimatskim promjenama”, objašnjava inženjer Rajeev Roychand sa Sveučilišta RMIT, piše Science Alert.

Organski proizvodi poput taloga od kave ne mogu se dodati izravno u beton jer propuštaju kemikalije koje slabe čvrstoću građevinskog materijala. Stoga je tim, koristeći niske razine energije, zagrijao talog od kave na više od 350°C (oko 660°F) dok joj je uskraćivao kisik.

Taj proces naziva se piroliza. On razgrađuje organske molekule, što rezultira poroznim ugljenom bogatim ugljikom koji se naziva biougljen, koji može stvoriti veze s cementnom matricom i time se ugraditi u nju.

Rezultati su bili iznenađujući: beton s 15 posto sedimenta, koji je zagrijan na 350 stupnjeva, imao je čvrstoću povećanu za 30 posto. Eksperiment je imao dvije velike prednosti, prva je bila povećana čvrstoća građevinskog materijala, a druga prednost je ekološka, jer talog kave može zamijeniti pijesak, što s vremenom može dovesti do manjeg vađenja pijeska i ugrožavanja okoliša.

Roychand i kolege također su pokušali pirolizirati talog kave na 500°C, ali nastale čestice biougljena nisu bile tako jake.

Istraživači upozoravaju da još uvijek moraju procijeniti dugoročnu trajnost svog cementnog proizvoda. Sada rade na testiranju kako se hibrid kava-cement ponaša u ciklusima smrzavanja/odmrzavanja, upijanju vode, abrazijama i mnogim drugim stresorima.

Tim također radi na stvaranju biougljena iz drugih izvora organskog otpada, uključujući drvo, otpad od hrane i poljoprivredni otpad. “Naše istraživanje je u ranoj fazi, ali ova uzbudljiva otkrića nude inovativan način da se uvelike smanji količina organskog otpada koji odlazi na odlagalište”, kaže inženjerka RMIT-a Shannon Kilmartin-Lynch, prenosi N1.

(Mubina Lj.I.)

Kafa
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.