29.9.2023. 8:47
0
Kupovina ili najam stana: Uz ovu formulu procijenite šta vam se više isplati
FOTO: ARHIV
Kupnja nekretnine na kredit može biti isplativa, ali može se pretvoriti i u ulazak u "dužničko ropstvo" ako vam se smanje prihodi ili ostanete bez posla.

Kupovina stana može biti i dobra investicija ako je tržište nekretnina u ekspanziji te se može očekivati rast cijena u dužem razdoblju. No uz nesumnjive koristi, posjedovanje nekretnine nosi brojne rizike. Nema nikakve garancije da će njena cijena uvijek rasti. U posljednjih tridesetak godina bilo nekoliko ciklusa u kojima je poslije snažnog rasta cijena došlo do osjetne korekcije.

Kupovina nekretnine na kredit može biti isplativa, ali može se pretvoriti i u ulazak u “dužničko ropstvo” ako vam se smanje prihodi ili ostanete bez posla. Takođe, treba da budete svjesni toga da je ukupni trošak vlasništva nad kućom obično veći od najma zbog dodatnih troškova kupnje i održavanja, čak i ako je rata stambenog kredita niža od najamnine, piše Tportal.

Najam omogućuje veću fleksibilnost


Najveća zabluda o najmu je da svaki mjesec bacate novac uzalud, što ustvari nije istina. Negdje morate živjeti, a to na ovaj ili onaj način uvijek košta.

Unajmljivanje ne uključuje sve troškove i odgovornosti povezane sa vlasništvom te omogućuje veću fleksibilnost jer niste nužno vezani za svoju nekretninu, posebno ako niste sigurni da ćete u dužem razdoblju živjeti na jednom mjestu.

Kada unajmite stan, tačno znate svoje troškove stanovanja svaki mjesec i nemate rizika od nepredviđenih troškova.

S druge strane, kao podstanar se možete suočiti sa povećanjem cijene svaki put kada se obnavlja ugovor o najmu. Najveći problem za najmoprimce u Hrvatskoj je to što nije uređeno tržište dugoročnog najma pa nemate sigurnost ako želite duže ostati na jednom mjestu. U slučaju da želite živjeti u luksuznom stanu na dobroj lokaciji, najam će vam se u pravilu pokazati skupljim od posjedovanja kuće.

Kako izračunati isplati li se više kupovina ili najam?

Uprkos prevladavajućem stajalištu da je kupovina stana uvijek bolja i isplativija opcija, ekonomska računica ponekad može pokazati suprotno. Ljudi obično uspoređuju ratu kredita sa najamninom i, ako razlika nije velika, zaključuju da se više isplati kupiti stan jer nakon otplate kredita ostaje vam nekretnina u trajnom vlasništvu.

No računica je ipak malo komplikovanija. Kada kupujete nekretninu na kredit, angažujete kapital i treba voditi računa o ukupnom trošku. Dok je trošak najamnine jednostavan i sastoji se od mjesečne naknade koju plaćate vlasniku stana, trošak kupovine nekretnine sadrži više stavki. Osim rate kredita, treba uzeti u obzir dodatne troškove kupnje u koje ulaze porez na promet i posrednička naknada, što podiže ukupnu cijenu investicije. Takođe, treba uračunati trošak rezerve, te trošak osiguranja nekretnine.

Jedna od praktičnih formula koja se koristi u procjeni toga je li u određenom trenutku isplativija kupovina ili najam je “Pravilo 5 %”. Ono pretpostavlja da ukupni godišnji trošak kapitala za kupnju i održavanje nekretnine iznosi pet posto njezine vrijednosti.

Stoga je potrebno pomnožiti tržišnu vrijednost nekretnine sa pet posto i podijeliti s 12 da bi se dobila točka pokrića. Ako je mjesečna najamnina za usporedivu nekretninu ispod tačke pokrića, finansijski je bolje ući u najam. Ako je mjesečna najamnina viša od tačke pokrića, finansijski ima smisla kupiti nekretninu, prenosi N1.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.