27.8.2022. 17:26
0
Tri najčešća razloga zašto imate bijele mrlje na noktima
Promjene boje, lomljivost ili zadebljanja noktiju na nogama i rukama mogu da budu znak da se u vašem tijelu nešto događa, uglavnom bezopasno i rješivo.

Međutim, promjene na noktima mogu da budu i znak nečeg ozbiljnijeg, ali su ti slučajevi prilično rijetki.

Gljivice (onihomikoza)
Kako navodi klinika Mejo, gljivice na noktima obično počinju kao bijela ili žuta mrlja ispod vrha nokta. Iako su gljivične infekcije noktiju na nogama rijetko razlog za zabrinutost kada je u pitanju naše cjelokupno zdravlje, rijetko nestaju ako se ne liječe.

Infekcija kandidom
Iako se obično nalazi u noktima ljudi koji često drže ruke u vodi, ova gljivica može da se nađe i u noktima na nogama, naročito ako su vam stopala često u vodi.

Kao i kod drugih stanja koja dovode do pojave svijetlih mrlja na noktima, infekcija candidom dovodi do toga da nokti postanu blijedi i skloni lomljenju. Koža oko zaraženog nokta najčešće dobija crvenkastu boju.

Psorijaza
Psorijaza noktiju je uobičajeno upalno stanje. Zdravi nokti su glatki, ali kod psorijaze nokti na nogama su deblji, a površina im je prekrivena sitnim udubljenjima. Nokat može da počne da se lomi, ali i odvaja od prsta.

Za blage slučajeve vaš ljekar može da prepiše topikalnu primjenu vitamina D, retinoida (vitamina A), kortizonskih krema ili injekcija kortizona ispod zahvaćenih noktiju. Fototerapija (liječenje ultraljubičastim svjetlom) takođe može da pomogne.

Razlog za bijele mrlje na noktima može da bude i stari lak za nokte.

Ako se lak za nokte ostavi predugo na noktima ili ako često koristite sredstvo za uklanjanje laka za nokte, oni mogu da dehidriraju, što dovodi do keratinskih granula. Ove granule izgledaju kao tragovi krede na površini nokta, prenosi B92.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.