16.4.2023. 18:42
0
Neurolozi otkrili koje namirnice mogu oštetiti mozak
Neurolozi i stručnjaci za neuronauku izdvojili su namirnice koje mogu negativno uticati na zdravlje mozga. Na tom spisku je i veoma popularna hrana, pa se savjetuje opreznost.

Prvi na listi je proteinski prah.

Ukoliko ga dodajete u svoja napitke, potencijalno činite veliku grešku jer je on bogat vještačkim zaslađivačima.

“Ti aditivi su ono zbog čega ne koristim proteinske prahove jer uništavaju vaš gastrointestinalni mikrobiom. Zdrav unutrašnji mikrobiom toliko je važan za zdravlje mozga jer se većina naših neurotransmitera proizvodi u crijevima", objasnila je dr Friederike Fabritius, navodi Žena.rs

Stručnjaci ne preporučuju ni gazirana pića. 

“Soda je jedna od najgorih namirnica za zdravlje mozga zbog visoke koncentracije jednostavnih šećera, koji oštećuju krvne sudove koji hrane mozak kiseonikom. Vremenom, to "izgladnjuje" mozak i može dovesti do preuranjene demencije i moždanog udara. Akutno, šećer također uzrokuje upalu mozga, razdražljivost, loše raspoloženje i poremećaje spavanja", rekao je dr Šanin Lakhan, neurolog, piše huffpost.com.

Ne preporučuje se ni margarin. 

“Čujemo često da trans masti nisu dobre za srce i krvne sudove. Isto se odnosi i na krvne sudove. Studija iz časopisa "Neurology" otkrila je da su starije osobe koje su imale najviše nivoe trans masti u krvi bile izložene najvećem riziku od demencije", rekla dr Šej Data, neurolog i kodirektorica centra "YU Langone Concussion" i preporučila maslinovo ulje ili maslac.

Na listi je i alkohol koji je "neurotoksin koji može da ošteti centralni i periferni nervni sistem, čak i ako se konzumira u umjerenim količinama", kako je objasnio dr Brajan Ho.

Stručnjak za neuronauku i izvršni direktor kompanije "Ellipse Analytics" Šon Kalan napomenuo je da i kafa bez kofeina nije dobar izbor zbog hemikalija koje se koriste u procesu pripreme ovog napitka.

Neurolog Pedram Navab izbjegava pomfrit i dodaje: "Ishrana koja uključuje masnu hranu poput pomfrita može da oštetiti krvne sudove koji hrane mozak, uzrokujući kognitivno oštećenje. Šteti krvno-moždane barijeri (BBB) i dovodi do oštećenja neurona hipokampusa, dijela mozga koji je ključan za učenje i pamćenje".

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.