2.7.2023. 17:02
0
Trovanje suncem: šta je tačno u pitanju i kako se zaštititi od ove malo poznate bolesti
FOTO: N1
Polako postaje sve toplije i bez obzira planirate li se kupati u bazenu ili uživati u sunčanju u parku, nema ničeg boljeg od osjećaja sunca na koži nakon mjeseci neprestane zime.

Međutim, postoji jedno malo poznato stanje na koje trebate obratiti pažnju prije nego što uzmete svoj deku za piknik.

Korisnica TikToka @llioeriin nedavno je postala viralna nakon što je podijelila svoja iskustva sa trovanjem suncem. Jeste li ikada čuli za to?

“Nadam se da ću lijepo preplanuti na odmoru, ali umjesto toga dobijem trovanje suncem”, napisala je uz sliku na kojoj šeta plažom na Gran Canarij, prenosi N1.

Prvi znak da joj nije dobro primijetila je kada je primijetila da joj se “čelo počelo povećavati”. Sljedećeg jutra je ustala sa otečenim okom koje kasnije nije mogla otvoriti.

To se samo pogoršavalo, opisuje kako je otišla da se odmori i probudila se sa otečenim oba oka. Kada je otišla na aerodrom za let kući, počelo joj je ljuštiti lice.

Kasnije je opisala kako je otišla u hitnu pomoć izgledajući “kao vjeverica”.

Metro je razgovarao sa višom kliničkom farmaceutkinjom i stručnjakinjom za kožu Veerpal Sandhu.

Šta je trovanje suncem?
Također poznata kao ozbiljna opekotina od sunca ili sunčano izazvana eritema multiforme, trovanje suncem je ozbiljna reakcija na produženo ili intenzivno izlaganje ultraljubičastim (UV) zrakama sunca.

“Trovanje suncem je ekstremni slučaj opekotine od sunca – opekotine koje nastaju kada UV zračenje sunca upali vašu kožu”, objašnjava Sandhu.

Koji su simptomi?

Na početku, simptomi mogu izgledati slično kao kod opekotine od sunca, što može dovesti do njihovog neprepoznavanja.

Oni mogu uključivati:
Ozbiljnu opekotinu od sunca (obratite pažnju na crvenilo, plikove i perutanje)
Groznica
Zimica
Mučnina i povraćanje
Glavobolja
Vrtoglavica
Dehidracija

Ukoliko ne prepoznate trovanje suncem to može dovesti do razvoja ozbiljnijih simptoma, uključujući:
Gubitak svijesti
Konvulzije
Brzo lupanje srca
Nizak krvni pritisak
Konfuzija ili dezorijentacija.

Je li trovanje suncem drugačija od sunčanice?
Da - trovanje suncem se razlikuje od sunčanice kako po simptomima, tako i po uzrocima.

“Sunčanica, također poznat kao toplotni udar, je medicinska hitnost koja se javlja kada se unutarnja temperatura tijela povisi na opasne nivoe, obično iznad 40 stepeni Celzijusa”, objašnjava Sandhu.

Simptomi mogu uključivati glavobolju, vrtoglavicu, konfuziju, gubitak svijesti pa čak i konvulzije.

“Trovanje sunce utječe na kožu, dok sunčanica utječe na unutarnju regulaciju tjelesne temperature.”

Kako se ljudi mogu zaštititi od trovanja suncem?

Prevencija, prevencija, prevencija! Poduzimanje nekoliko vrlo jednostavnih koraka može vam pomoći da izbjegnete trovanje suncem.

To može uključivati:
Ograničavanje izlaganja suncu kada je najjače (između 10h i 16h)
Nošenje zaštitne odjeće (majice sa dugim rukavima, šeširi itd.)
Korištenje krema za sunčanje sa minimalnim faktorom zaštite SPF 30, nanošenje svaka dva sata, a i češće ako ste plivali
Boravak u hladu
Održavanje hidriranosti
Izbjegavanje solarijuma ili solarnih lampi.
Upozorenje: ako imate svijetlu put, možete biti osjetljiviji, posebno riđokosi.
Sandhu kaže: “To je zato što njihovo tijelo nije imalo priliku proizvesti melanin, pigment koji apsorbira UV svjetlost i tamni kožu da bi stvorio zaštitni sloj.”

U ovom slučaju, još je važnije prakticirati preventivne mjere, prenosi N1.

Kako se liječi trovanje suncem?
Ako iskusite simptome trovanja suncem, ostanite smireni: postoje dostupni tretmani.

Prije svega, trebate se udaljiti od sunca kako biste izbjegli daljnje oštećenje. Potražite sjenu ili se potpuno premjestite unutra.

Zatim ohladite dio kože koji vas boli. Sandhu preporučuje nanošenje hladnih obloga ili čak uzimanje hladne kupke kako biste “umirili kožu i smanjili upalu”.

Ovo je također dobar trenutak za hidriranje tijela i nadoknadu izgubljene tečnosti vodom ili tečnostima bogatim elektrolitima – razmislite o sportskim pićima, kokosovoj vodi ili čak voćnim smoothiejima.

Ako je potrebno, razmislite o uzimanju lijekova za ublažavanje boli – preporučuju se tablete koje se mogu kupiti bez recepta poput ibuprofena kako bi se smanjila upala.

Također, možete direktno nanositi umirujuće losione na kožu – Sandhu preporučuje losione na bazi kalamin ili aloe vere, pa pripremite svoj Vazelin!

“Ako je vaše trovanje suncem ozbiljno ili imate bilo kakve brige o zacjeljivanju kože, važno je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom”, zaključuje Sandhu. “Mogu vam propisati jači lokalni tretman ili preporučiti dodatne mjere za poticanje zacjeljivanja kože.”

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.