5.8.2023. 15:28
0
FDA odobrio lijek za postporođajnu depresiju
Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je licencu za lijek koji će se koristiti u liječenju postporođajne depresije.

Lijek "Zurzuvae", koji je odobrila FDA, razvijen je u zajedničkoj studiji farmaceutskih kompanija Sage i Biogen kako bi se koristila u liječenju postporođajne depresije.

Farmaceutske kompanije su primijetile da je tokom testnog perioda od četiri i šest sedmica uočeno poboljšanje kod pacijenata koji su koristili lijek, a simptomi depresije su se smanjili kod nekih pacijenata u prvoj sedmici.

Preporučuje se da se "Zurzuvae", čija cijena još nije objavljena, uzima jednom dnevno tokom 14 dana.

Iako je serum koji je razvila kompanija Sage za liječenje postporođajne depresije dobio odobrenje FDA 2019. godine, nije se proširio jer se morao primjenjivati tri dana u zdravstvenoj ustanovi, a cijena mu je bila 34.000 dolara.

I tableta i serumski oblik lijeka u grupi neurosteroida sadrže hemikaliju "zuranolon", za koju se navodi da nadoknađuje nedostatak hormona progesterona u tijelu, koji opada tokom postporođajnog perioda.

Direktorica za psihijatrijske lijekove FDA Tiffany Farchione je izjavila da se nadaju da će lijek, za koji se nadaju da će biti lakše dostupan u tabletama, podržati žene koje se bore s postporođajnom depresijom.

Postporođajna depresija, koja može trajati od nekoliko sedmica do nekoliko godina, pogađa oko 400.000 žena godišnje.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.