13.7.2022. 15:39
Alfa Romeo nas vraća u 1960-te godine: Moćna Giulija s Ferrarijevim genima zasjala u novom ruhu
Legendarna Giulia obilježava 60. rođendan, a tim je povodom italijanska kompanija ErreErre Fuoriserie predstavila preradu koja nas vraća u 1960-e godine i zlatno doba italijanske autoindustrije.

Automobil je nastao u počast Giuliji Typo 105 koja se proizvodila od 1962. do 1978. godine, a koju je između ostalog karakterizirao prepoznatljiv uglasti izgled, piše Index auto.

Automobil je premijerno prikazan prošlog vikenda na "Concorso d’eleganza auto d’epoca Poltu Quatu Classic", manifestaciji posvećenoj automobilskim klasicima koja se održava na Sardiniji. Ubrzo su osvanule i službene fotografije, a onda su eksplodirale i društvene mreže.

Nimalo čudno jer ovaj svojevrsni retromod definitivno privlači poglede. I dok dizajn definitivno privlači pažnju vješto ukomponiranim retro linijama, valja imati na umu kako je osnova vrlo moderna. Čini ju Alfa Romeo Giulia, i to Quadrifoglio izdanje.

Cjelokupna karoserijska nadogradnja izrađena je od karbona pa je na koncu automobil lakši nekih 200 kg.

Odlična vijest s obzirom na preko 500 KS snažan V6 pogonski motor s Ferrarijevim genima. Vrlo je vjerovatno da retro izdanje do stotke stiže za manje od 3.9 sekundi koliko treba "standardnoj" Giuliji.

Dobra je vijest da je najavljena proizvodnja, a serija neće biti limitirana. Ipak, ne očekujemo da će se ovaj auto moći često sresti na cesti. Naime, između njega i vlasnika se nalazi iznos od gotovo četvrt miliona eura na koji treba dodati i nemalu cijenu donorskog automobila.

Recimo i kako prvih deset kupaca ostvaruju pravo na popust. Njih će ova prerada stajati "tek" 196.207 eura.


(Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana