2.10.2020. 9:10
Mindul rolat
Pred nama je vikend i pravo vrijeme za pravljenje kolača. Ovaj vam neće oduzeti previše vremena, a dobit ćete slatke i ukusne zalogaje.
Sastojci:

tijesto:
500 g brašna 
200 ml mlijeka 
70 g putera 
40 g šećera 
1 vrećica instant kvasca 
malo soli 

nadjev:
40 g badema 
70 g šećera 
70 g putera
1 kašika cimeta 

1 jaje za premazivanje

U Tefal Multipraktiku pomiješajte brašno, šećer, instant kvasac, so, te rastopljen puter i toplo mlijeko, pa pustite aparat da zamijesi glatko tijesto. Dok se tijesto mijesi, napravite nadjev.

Sameljite bademe, pa ih pomiješajte sa šećerom i cimetom. Na kraju dodajte rastopljen puter i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u oblik pravougaonika na debljinu od 2-3 mm. Zatim, po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev od badema, pa ga lagano umotajte u rolat. Nakon toga, oštrim nožem dobiveni rolat isijecite na kriške debljine oko 2-3 cm, te ih vodoravno poslažite u tepsiju.

Umutite jaje pa svaki rolatić premažite i ostavite da stoje oko pola sata na toplom kako bi tijesto dodatno naraslo. Rolate pecite u zagrijanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta. Uživajte u slatkišu koji ste sami napravili!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana