6.10.2020. 14:28
Za dobar gulaš potrebno je malo više vremena i pravi omjer začina da biste na kraju dobili mekano i ukusno meso u još ukusnijem sosu.
Sastojci:
600 g junetine
30 g koncentrata paradajza
30 g brašna
3 manja luka
2 češnja bijelog luka
1 kašičica bibera
1 kašičica soli
1 kašika mljevene crvene paprike
½ kašičice muškatnog oraščića
svježi peršun
prilog:
120 g tjestenine
Junetinu izrežite na malo veće zalogaje, a u plastičnoj zdjeli ili kesi pomiješajte brašno, biber, so, mljevenu crvenu papriku i muškatni oraščić. Zatim, dodajte komade mesa i dobro ih uvaljajte u mješavinu.
U dubljoj i široj Tefal tavi zagrijte ulje, pa dodajte začinjene komade mesa i pržite dok ne porumeni lijepo sa svih strana. Tada dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i svježi peršun, te prelijte sa 150 ml tople vode. Poklopite i krčkajte oko sat vremena, uz povremeno miješanje. Ako vam tekućina ispari, slobodno dodajte još vode.
Nakon sat vremena u gulaš umiješajte koncentrat paradajza, po potrebi dodajte još vode i ubacite čitave tri manje glavice luka. Opet poklopite i krčkajte narednih pola sata. Pred kraj kuhanja, luk usitnite, te pripremite tjesteninu.
U većoj šerpi zakuhajte veću količinu vode, pa dodajte tjesteninu po želji i kuhajte oko 10 minuta. Skuhanu tjesteninu možete ubaciti u gulaš i sve dobro izmiješati, ili je možete staviti u tanjur pa je preliti gulašem. Koju god kombinaciju odaberete, nećete pogriješiti. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.