2.6.2022. 13:57
Toplije vrijeme iziskuje i nešto laganiju ishranu, pa se salate nameću kao idealan izbor. U ovoj je glavna zvijezda patlidžan i s pravom očekujemo da će vam se svidjeti.
Sastojci:
2 patlidžana (oko 400 g)
150 g kupusa
100 g riže
1 mrkva
2 češnja bijelog luka
sok ½ limuna
1 kašika senfa
1 kašika sirćeta
50 ml jogurta
30 ml maslinovog ulja
svježi peršun
so
biber
Patlidžane ogulite, pa ih narežite na jednake ploške. Zagrijte
Tefal tavu, uspite malo maslinovog ulja, pa prepržite patlidžan kratko s obje strane. Izvadite na tanjir i ostavite da se ohladi.
U posebnoj šerpi skuhajte rižu u većoj količini vode i blago posolite. I nju ostavite da se hladi.
Kupus izrendajte ili ga tanko narežite, pa ga ubacite u veću zdjelu. Mrkvu također izrendajte ili je narežite na trakice, pa je dodajte kupusu. Bijeli luk isijecite na listiće. Svemu dodajte popržene patlidžane i skuhanu rižu. Potom, dodajte kašiku senfa i kašiku sirćeta, pa posolite i pobiberite. Ulijte jogurt, maslinovo ulje, pa sve pospite limunovim sokom.
Sastojke lagano izmiješajte i dobili ste sjajan ljetni obrok koji će vas zasititi a uživat ćete u novim okusima i mirisima.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.