U današnje vrijeme neljepljive tave s teflonskim premazom nezaobilazan su dio gotovo svake kuhinje. Njihova praktičnost i lakoća čišćenja učinile su ih iznimno popularnim, no nedavna istraživanja otkrivaju mračnu stranu ovog omiljenog kuhinjskog posuđa.
Znanstvenici su otkrili da čak i jedna jedina ogrebotina na površini neljepljive tave može uzrokovati oslobađanje štetnih mikroplastika koje se potom mogu pronaći u hrani. Ova spoznaja budi zabrinutost zbog mogućih ozbiljnih posljedica po ljudsko zdravlje i sigurnost hrane, te postavlja važna pitanja o sigurnom korištenju i odabiru kuhinjskog posuđa.
Godine 2022., Globalni centar za okolišnu sanaciju objavio je rezultate istraživanja koje je proučavalo na koji način posuđe s neljepljivim slojem može kontaminirati hranu. Posebno su se fokusirali na tave obložene teflonom, koje su vrlo popularne jer sprječavaju lijepljenje hrane i lako se čiste.
Međutim, tvrdi se da iste te tave sadrže per- i polifluoroalkilne tvari (PFAS), poznate i kao "vječne hemikalije", koje su štetne za zdravlje. Te se tvari nakupljaju u okolišu, a s vremenom će ih svi ljudi imati u svome tijelu.
Što studija kaže na tave obložene teflonom
Istraživanje je koristilo posebnu tehnologiju koja može brojati vrlo sitne plastične čestice koje se oslobađaju s izgrebanih ili oštećenih neljepljivih tava. Otkrili su da čak i jedna ogrebotina može pustiti barem 9.000 mikroplastičnih čestica u hranu. Ako je tava više oštećena ili ima dublje pukotine, taj broj može narasti i do 2.300.000.
"Karakterizacija mikroplastike još je uvijek izazovna, a još je veći izazov za nanoplastiku", naveli su istraživači. "Mogući izvor tih čestica je izgrebana površina neljepljive tave koja je uglavnom premazana teflonom."
Nanoplastika je povezana s rakom, urođenim manama i problemima s plodnošću. Te su čestice manje od mikroplastike, a pronađene su i u bocama vode, prema istraživanju Sveučilišta Columbia.
Opasnost kod nanoplastike leži u tome što su čestice toliko sitne da mogu prodrijeti izravno u krvne stanice i mozak.
Šta napraviti?
Izloženost PFAS-ima povezuje se s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput bolesti jetre, bubrega, visokog krvnog tlaka i nekih vrsta raka. Kako bi se smanjila izloženost, znanstvenici savjetuju pažljivo rukovanje posuđem s neljepljivim slojem: izbjegavati metalni pribor koji može oštetiti površinu, ne pregrijavati posuđe i baciti tavu čim se premaz počne trošiti.
Također preporučuju zamjenu PFAS-posuđa alternativama bez tih tvari, poput keramike ili nehrđajućeg/lijevanog željeza.
Znanstvenici tvrde da se tokom kuhanja s neljepljivih tava može osloboditi mikroplastika iz teflona, a još opasnija nanoplastika. Većina tih čestica ipak ostaje pričvršćena na tavu, ali se mogu zalijepiti i za kuhinjske alate, piše Lad Bible.
"To nas upozorava da moramo biti oprezni pri odabiru i korištenju kuhinjskog posuđa kako bismo izbjegli potencijalnu kontaminaciju hrane", naveli su. "Preporučuje se više istraživanja kako bi se procijenili rizici povezani s teflonskom mikroplastikom."