Lagano kremasta supa od karfiola odlična je i za toplije dane jer se može poslužiti mlaka ili potpuno ohlađena. Hranljiva je, ali ne opterećuje želudac, pa je idealan izbor za ljetni obrok. Jednostavna priprema i blagi okus čine je savršenim jelom kada želite nešto lagano, a opet zasitno.
Ispecite karfiol
Najprije ga narežite na manje komade, rasporedite po plehu za pečenje i prelijte s dvije kašike maslinovog ulja. Posolite i pecite u rerni na 220 stepeni oko 25 do 35 minuta, dok ne omekša.
Pripremite supu
Pred kraj pečenja, u loncu zagrijte kašiku maslinovog ulja, dodajte sitno sjeckan luk i prstohvat soli. Pirjajte 5 do 7 minuta, dok luk ne omekša i ne postane staklast. Dodajte nasjeckani bijeli luk i kratko pržite, uz stalno miješanje, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi, zatim ulijte temeljac.
Ubacite karfiol
Nekoliko manjih komada ostavite sa strane za ukras, a ostatak dodajte u lonac. Povećajte temperaturu dok ne prokuha, zatim smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta uz povremeno miješanje.
Izmiksajte
Sklonite lonac s vatre i ostavite da se malo ohladi. Sipajte supu u blender i miksajte (po potrebi u nekoliko tura). Dodajte maslac, ponovo izmiksajte, zatim umiješajte limunov sok i malo muškatnog oraščića. Još jednom kratko izmiksajte i dosolite po ukusu. Poslužite sačuvane komadiće karfiola na vrhu.
(Sead M.)