Najjednostavnija priprema patke jeste da se zapeče. No, da to ne bi bilo samo obično pačje pečenje, dodali smo i zanimljivo punjenje.
Sastojci:
1 cijela patka
300 g pšenice
300 g crvene paprike
50 g putera
1 luk
100 g pačje jetrice
so
biber
mješavina začina
svježi peršun
Patku, operite, pa dobro posušite. Zatim je pospite solju, biberom i mješavinom začina, pa sve dobro rukama utrljajte. Stavite u tepsiju i ostavite sa strane.
Potom, napravite nadjev. Pšenicu skuhajte, pa je sameljite u sjeckalici. U većoj tavi na puteru prepržite narezan luk, pa dodajte džigericu od patke. Pržite desetak minuta, pa dodajte pšenicu. Dodajte so, biber, mješavinu začina i sitno nasjeckan svježi peršun. Sve dobro izmiješajte, pa skinite s vatre.
Sa ovim nadjevom napunite unutrašnjost patke, a otvor učvrstite čačkalicama, kako bi punjenje ostalo unutra. U tepsiju stavite i cijele crvene paprike, pa sve prelijte sa 300 ml vode. stavite u rernu na 180 stepeni i pecite oko 90 minuta. Povremeno (najbolje svakih pola sata), otvorite rernu, pa sa tečnosti iz rerne, koje će biti dosta, polijte nekoliko puta patku.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.