Ne mora priprema pite biti komplikovana, a ni zahtjevna. Uz ovaj recept, sirinica bude gotova za svega sat vremena, a pita nije ništa lošija od slagane ili motane.
Sastojci:
400 g jufke za pitu
100 g kajmaka
250 g svježeg sira
500 ml jogurta
5 jaja
100 g brašna
100 ml ulja
1 kaškica sode bikarbone
10 g soli
U veću zdjelu dodajte jaja, kajmak i sir, pa sve dobro izmiješajte. Ulijte jogurt i ulje, pa sve još jednom dobro izmiješajte.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, so i sodu bikarbonu, pa postepeno umiješajte u „mokru“ smjesu.
Jufke izrežite na manje kocke, u dimenzijama otprilike 10X10 cm, pa ih dodajite u smjesu. Kad potrošite sve jufke, smjesu još jednom dobro izmiješajte. Nakon toga, ostavite sve da stoji desetak minuta, kako bi jufke što bolje upile smjesu od sira.
Tepsiju nauljite, pa u nju izlijte dobivenu smjesu i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.
Gotovu pitu okrenite naopačke i ostavite desetak minuta da se prohladi, te je izrežite na željene oblike.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.