4.5.2023. 13:08
0
Potresna ispovijest učenika koji je bio na spisku: "Vidio sam tijela dok padaju, iskočio sam kroz prozor..."
Objavljena je potpuna rekonstrukcija masakra koji se dogodio jučer u Beogradu, kada je Kosta Kecmanović iz vatrenog oružja ubio osam učenika i školskog čuvara.

Srijeda rano ujutru. Sa rancem ulazi u školu. Umesto knjiga vadi pištolj CZ-99.

Sa 14 metara pogađa čuvara. Kreće ka dežurnim djevojčicama u holu škole. Puca prvo u onu što sjedi za stolom, pa drugaricu pored i na kraju djevojčicu za klavirom.

Dok pucnji odjekuju školom otvara vrata. Umjesto pozdrava, puca u nastavnicu. Okreće se ka drugarima iz razreda i nastavlja da puca. Njih pet je na mestu preminulo. Šest se nalazi u bolnici.

Dok djeca krvava dozivaju pomoć prolazi kroz školu i izlazi u školsko dvorište. Spušta pištolj i iz njega vadi municiju. Poneo je još jedan pištolj i 4 Molotovljeva koktela u rancu.

Poziva policiju. Bez trunke kajanja izgovara:"Ja sam psihopata koji treba da se smiri".

Preciznost u pucanju imao je jer je od 12 godine "vježbao" sa ocem u streljani.

Iz očevog sefa uzeo je dva pištolja iako su bili pod šifrom.

57 hitaca je ispalio u one sa kojima je dijelio školske dane.

Njegov otac, ugledni radiolog, je iza rešetaka. On ga je sa 12 godina uveo u streljanu. On ga je učio da drži pištolj. I prije mjesec dana "obnovili" su gradivo.

Majka i sestra su napustile Beograd.

Kako Kurir prenosi, dječak koji je bio na spisku, uspio je da iskoči kroz prozor kada je dječak koji je ubio osmoro vršanjaka upao u učionicu.

Čekao je da čuvar zvoni za početak časa, ubio je prvo njega, pa je ušao na čas, upucao nastavnicu i učenike iz prve klupe, video sam kako tijela padaju i drug i ja smo odmah iskočili kroz prozor. On je pobjegao u jednu firmu, ja sam samo trčao. Svi sa spiska su mi bili drugovi, od nas ga niko nikada nije izbjegavao. Jedan od drugara sa spiska bio je u subotu sa njim na rođendanu i nije primjetio ništa čudno. Trenirao je i košarku pored svih aktivnosti. Juče kad smo uveče prišli školi pozlilo mi je. Svi do jednog sa spiska i oni koje je ubio bili su mu jako bliski - kaže on.


Telefon masovnog ubice je trenutno na vještačenju, a inspektori policije istražuju koga  je sve kontaktirao i kome je pisao prije jezivog zločina, prenosi Republika.rs. Navodno je  prie krvavog pira poslao više od 2.000 poruka, a u nekima od njih se pominje nasilje na indirektan način.

O ovom slučaju razgovarali smo sa uglednim neuropsihijatrom, Omerom Ćemalovićem.

Nije ovo pomračenje uma, jer to je kada se nešto uradi u jednom trenutku. Slučaj iz Beograda je nešto sasvim drugo. Dječak je imao psiholoških problema, problema u interakciji sa okolinom, društvom. Način na koji on rješava problem, je upitan. Vjerovatno je i on kao većina pod utjecajem različitih programa koji se danas prezentiraju ljudima. Posebno djeci koja izlaze iz svijeta djece u svijet odraslih, govori naš sagovornik.

Smatra da su roditelji možda i primjetili promjene u njegovom ponašanju, ali da ih vjerovatno nisu htjeli prihvatiti.

Brz život, kratki susreti sa djecom, sticanje povjerenja. Ljudi su danas stranci u svom stanu i kući. Nepoznato je zasad šta su oni mogli primjetiti i da li su mogli adekvatnije reagovati. S obzirom na sve ono što je do sada plasirano, dječak je sve to isplanirao na jedan način, imao je uvid šta to znači i šta će se desiti. Vjerovatno je u svemu tome vidio izlaz iz svoje psihloške situacije u kojoj se nalazio.  Bio svjestan svog djela, govori Ćemalović.

Za kraj našeg sagovornika smo upitali kako opisati strukturu ličnosti kod jednog psihopate.

Psihopatija u starijoj teoriji je bio poremećaj ličnosti. Danas je to ličnost koja ispoljava i narcisoidnost, nedostatak empatije i materijalizam...To je nešto što mi danas prepoznajemo kao psihopatiju, zaključio je Ćemalović.


(Admir O.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.