9.6.2021. 8:20
6
Andrijana Tomić za Source.ba: Kada dođe do rušenja vjerskih objekata, a u ovom slučaju je to crkva, savladaju me emocije
Na jednoj Facbook stranici objavljen je tekst o Fati Orlović, ženi koja je izgubila porodicu u ratu, a na čijoj se zemlji izgradila, a ovih dana i srušila, nelegalno napravljena crkva. Tekst je komentarisala i Andrijana Tomić iz Bijeljine.

"Miriše li na pravdu ta kafa ili miriše na spaljena srpska sela, Fato!? Da, ja ću vam reći. Protjerali smo i protjerat ćemo opet ako bude potrebe", a pored svega jedan korisnik Facebooka je upozorio Andrijanu da je državni službenik i da je to zabranjeno ponašanje, na šta je dotična odgovorila: 

"Grb koji ja nosim na uniformi, ono što mene hrani, vi niste kompetentni da komentarišete. A to je i dokazala vaša nana Fata, kako je oslovljavate. Srdačan pozdrav", napisala je.
Nakon toga se u medijima pojavila informacija da je Andrijana uposlenica Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Poslali smo upit jučer UIO BiH s pitanjima:
1) Da li je izvjesna gospođica vaša uposlenica, te kako ćete je sankcionisati u ovom slučaju?

2) Govor mržnje je zakonom strogo zabranjen u svim bh. institucijama, pa nas zanima koja će biti vaša konkretna reakcija po pitanju dotične osobe?

3) Koji je vaš komentar na njene poruke na društvenim mrežama, te da li se ograđujete od ovakvog pisanja?
Ubrzo nakon toga smo dobili sljedeći odgovor iz UIOBiH, u kojem stoji:

"Vezano za tekst objavljen na portalima pod naslovom 'Protjerat ćemo opet ako bude potrebno', objavljeno je da je službenica UIO Adrijana Tomić davala neprimjerne komentare. Ovim putem vas obavještavamo da lice čije je ime Adrijana Tomić ne radi u Upravi za indirektno oporezivanje, niti je ranije radilo", poručili su za naš portal iz te ustanove.

Sa Andrijanom Tomić smo stupili u kontakt, te je pitali da nam kaže iz prve ruke da li je uposlenica UIO BiH ili bilo koje javne ustanove.

"Što se tiče tih informacija, ja nemam još uvijek nikakvih dodirnih tačaka sa UIO,  bar ne za sada. Završila sam srednju saobraćajnu školu, odsjek špedicije koja je usko vezana za carinu. Ne radim nigdje", odgovorila je ona.

Na pitanje šta je mislila kada je u jednom komentaru napisala "Grb koji ja nosim na uniformi, ono što mene hrani, vi niste kompetentni da komentarišete" ako ne radi za UIO kazala je da je to bilo lično upućeno osobi koja ju je izazvala na takav komentar, te da što se tiče grba BiH, poštuje ga, kao i sve narode koji žive u BiH.

"Ja sam prije svega odgajana u patrijahalnoj porodici, i kada dođe do rušenja bilo čijih vjerskih objekata, a u ovom slučaju je to crkva, savladaju me emocije gdje sam u afektu napisala to što jesam, ali svakako nisu mi takve misli. Uopšte nisam imala namjeru da uvrijedim bilo koga", istakla je Andrijana.

"Ne želim da me pamtite kao šovinistu ili nečemu sličnom tome. Ja sam državljanin BiH, kao i svi vi ostali. Ako ja mogu da ispoštujem ostale narode u BiH i da im ne upućujem poruke uvrijedljivog sadržaja, pogotovo majke palih boraca. Saosjećam se sa njihovim patnjama, i ne ponovilo se nikada više! Svoju izjavu želim da povučem", zaključila je Andrijana Tomić u razgovoru za Source.ba portal.


Novinar: Ajdin Balićevac 

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.