10.6.2021. 13:30
1
Mitropolit Hrizostom o rušenju crkve: Nije bilo u skladu s dogovorom što je rezultiralo onakvim rušenjem crkve
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom prilikom jučerašnje posjete Bratuncu kazao je kako se prilikom izmještanja crkve odstupilo od prvobitnog dogovora te da je radove obavila firma iz Brčkog umjesto prvenstveno najavljene firme iz Foče. Također, ranije je objavljeno kako će se u Konjević Polju graditi nova crkva.

Mitropolit je u videosnimku podijeljenom na Facebooku pojasnio detalje vezane za rušenje crkve u Konjević Polju.

"Mi smo u dva, tri navrata rekli da je u pitanju međunarodni sud koji je presudio tako da se crkva ukloni, s tim da se ukloni na način da to pristoji crkvi, da se sav materijal sačuva, kako bi se sa njim izgradila nova u spomen svih žrtava srednjeg Podrinja upravo u Bratuncu", kazao je mitropolit.

Odstupilo se od dogovora

Istakao je da se "odstupilo od prvobitnog dogovora što je rezultiralo onakvim načinom rušenja crkve koji nije ni po dogovoru, a ni po onome kako smo bili u posljednjem momentu obaviješteni".

Naglasio je da je firma iz Foče bila zadužena da ukloni crkvu i da je prenese u Bratunac, međutim, desilo se da je druga firma iz Brčkog bila izvođač radova te je nakon rušenja crkve materijal prebačen na lokalitet u Bratuncu.

U planu izgradnja crkvi u Bratuncu i Konjević Polju

 Mitropolit je kazao da crkva ima u planu da gradi dvije crkve, jednu u Bratuncu u spomen svim žrtvama srpskog naroda Podrinja, kao i u Konjević Polju nakon što se utvrdi adekvatna lokacija.

"Jeste da je ovo težak i vrlo emotivan momenat za svakog Srbina, ali mi smo jedan veliki narod koji mora razmišljati i racionalno i razumno, a ne samo emocijama", kazao je mitropolit.

Građenje novih crkvi Hrizostom je nazvao novim početkom te da će one istovremeno služiti potrebama vjernika ovih područja.

 


O Mitropolitu Hrizostomu

Hrizostom mitropolit dabrobosanski rođen je 4. marta 1952. godine u Vođenici kod Bosanskog Petrovca od roditelja Nikole i majke Rose, rođ. Radošević. Osnovnu školu završio je 1966/67. godine.

Zbog odluke da "uči za popa" ga ispisali iz škole

Još kao učenik osnovne škole javno je iskazao za ono vrijeme “neprimjerenu“ namjeru da "uči za popa". Na pitanje zašto je to izgovorio pred nastavnikom i učenicima vrlo često kaže da ni sam ne zna zašto je to rekao, te da je to vjerovatno bila volja božija i priziv božiji. Ali, njegova odluka da “uči za popa“ naišla je na protivljenje u njegovoj porodici, a što je rezultiralo jednogodišnjim pauziranjem u njegovom redovnom školovanju.

Školske 1968/69. godine upisao se u petorazrednu bogosloviju u manastiru Krki, koju je okončao  1973. godine. Još kao učenik 4. razreda bogoslovije primio je monaški postrig. Zamonašio ga je blažene uspomene vladika Stefan Boca, dalmatinski, a potom žički, na bdeniji uoči praznika Rođenja Presvete Bogorodice 20. septembra 1971. godine davši mu na monašenju ime Hrizostom. 

Blagoslovom vladike Stefana 1974. godine upisao je vanredne studije teologije u Beogradu na Bogoslovskom fakultetu, ali je zbog obaveze u eparhiji dalmatinskoj i parohiji skradinskoj koju je po pokazanoj potrebi opsluživao prekinuo vanredno studiranje na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Već 1975. godine Sveti arh.sinod ga je na preporuku vladike Stefana uputio na redovne studije teologije u Bukurešt u Rumuniju, ali tamo zbog političkih razloga nikada nije otišao.

Blagodareći toj “aferi“ krajem januaru 1976. godine vladika Stefan ga šalje u Solun, Grčku, radi učenja grčkog jezika i priprema za upis na redovne studije teologije na Aristotelovom univerzitetu u Solunu. Na teološkom bogoslovskom fakultetu u Solunu je diplomirao u novembru 1980. godine. 

Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, dana 1. juna 2013. godine, na upražnjenu katedru episkopa zvorničko-tuzlanskih izabran je dosadašnji episkop bihaćko-petrovački Hrizostom. 

Za Mitropolita dabrobosanskog izabran 2017. godine

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom poslije četiri godine arhipastirskog rada u eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC dana 24. maja 2017. godine, izabran je za Mitropolita dabrobosanskog.


Na tronu mitropolita dabrobosanskih, novoizabrani Mitropolit Hrizostom naslijedio je mitropolita Nikolaja.

Ustoličen je u tron mitropolita dabrobosanskih 3. septembra 2017. godine u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu. Svetom arhijerejskom liturgijom načalstvovao je pokojni patrijarh srpski Irinej, koji je obavio i sam čin ustoličenja. 

Novinar: Ajdin Balićevac

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.