5.10.2022. 16:14
7
"Plan dijela 'Trojke' je SDA gurnuti ultra desno, a onda se prema njima ponašati kao prema Hamasu u Palestini. Takav scenario će se obiti o glavu svima u BiH"
Tri dana je prošlo od održavanja Općih izbora u našoj zemlji.

Na osnovu dosadašnjeg postotka obrađenih listiće je moguće zaključiti da su pobjednici izbora tri stranke - SDA, HDZ i SNSD, te će tim strankama pripasti najviše mandata na državnom, odnosno federalnom nivou.

To ne mora značiti da će se sve tri pomenute stranke naći i u vlasti s obzirom da posljednjih dana čujemo sve glasnije tezu o izbacivanju SDA iz vlasti na državnom i federalnom nivou.

To je kazao i lider NiP-a Elmedin Konaković istakavši postoje uslovi da SDA više ne bude vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine i na državnom nivou, odnosno da vlast budu Trojka (NiP, SDP, NS) i njeni partneri.

Prema informacijama pojedinih medija iz diplomatskih krugova, predstavnici međunarodne zajednice su već počeli vršiti pritisak na predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da preuzme inicijativu i krene u formiranje vlasti. Poenta je da Nikšić okupi što širi blok koji bi mogao formirati vlast u Federaciji BiH.

O ovoj temi ali i o izbornim pobjednicima za Source.ba portal je govorio potpredsjednik Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović.

"Pobjednici izbora su HDZ BiH koji je dobio odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom su postali de facto dvije vlasti i kojom će birati partnere prema dosadašnjim rezultatima zato što je očito odlučeno da muslimani nemaju pravo na demokratiju i da ne postoji većina koja se njima sviđa, zato što je ona muslimanska i sada smo u fazi u kojoj Zapad de facto nameće rješenja koja smo vidjeli tokom aparthejda u Južnoafričkoj Republici. Naravno, SNSD je pobjednik također izbora u RS-u u to nema sumnje, te SDA, iako je izgubila u borbi za člana Predsjedništva BiH, ali je pobijedila na svim nivoima vlasti. Naravno da je moguće formirati vlast bez Stranke demokratske akcije, međutim, sada kako stvari stoje ne znamo zbog Doma naroda Parlamenta FBiH, dok je na državnom nivou to vjerovatno moguće, dok na federalnom nivou ne znamo koliko će SDA 'imati' kontrolni paket u Klubu Bošnjaka", kazao je Bajrović.

(A. Balićevac)

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.