19.4.2023. 15:33
0
"Otkako sam ja u Parlamentu, prvi put se čuje ono o čemu se 25 godina šuti. Znam neke zastupnike koji nikad nisu izašli za govornicu, podnijeli inicijativu, niti razgovarali s novinarima"
FOTO: Privatni album
Dugogodišnji novinar a danas zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanel Kajan, govorio je za Source.ba portal.

Razgovarali smo o formiranju vlasti na federalnom nivou, potencijalnoj intervenciji visokog predstavnika Christiana Schmidta, te njegovom radu kao zastupnika. 

Source: Na početku da Vas pitam za Vaš stav o formiranju vlasti na federalnom nivou? Ni pola godine od održanih Općih izbora u našoj zemlji, nažalost, nemamo Vladu Federacije BiH, a pitanje je i da li ćemo novu uopšte imati.
 
Kajan: Iskreno, i ja sam razočaran, kao i javnost, i većina medija. Napominjem da sam svega 5 mjeseci u Parlamentu i nešto duže od toga aktivno u politici, te da na sve gledam i kao političar, ali i kao neko ko je 30 godina radio u medijima. Novu Vladu Federacije Bosne i Hercegovine ćemo imati. To je bar nešto oko čega se slažu i pozicija i opozicija. U trenutnoj Vladi nemamo tri ministra. Bilo bi zaista krajnje neodgovorno da postojeća Vlada uđe i u treći mandat.

Source: Prema Vašem mišljenju, koje bi rješenje bilo za ovu situaciju?

Kajan: Demokratska fronta je ponudila konkretan prijedlog izmjene Ustava Federacije BiH. Nažalost, on je odbijen u Parlamentu, glasovima HDZ-a i njihovih stranačkih koalicionih partnera. Pojedini zastupnici su kazali da je taj prijedlog na tragu zahtjeva unitarističke prirode, mada taj svoj stav nisu obrazložili. Zapravo, jedan broj političara iz neznanja ili iz nekih drugih razloga poistovjećuje unitarnu državu i unitarizam, što nije isto. Inicijativa DF-a se nije odnosila na stvaranje unitarnog entiteta, nego na izmjene Ustava Federacije BiH koje bi racionalizirale imenovanje Vlade Federacije i onemogućile blokiranje proces navedenog imenovanja. Inicijativa se odnosila i na ustavne promjene koje bi omogućile prijevremene izbore, a sve u svrhu omogućavanja Vlade Federacije BiH. No, HDZ i partneri su to odbili, produžujući trenutno stanje. Vjerujem da ćemo uskoro biti svjedoci novih momenata u tom smislu.

Source: Jeste li mišljenja da će visoki predstavnik Christian Schmidt ponovo poseći za bonskim ovlastima i nametnuti odluke?

Kajan: Politički krugovi već bruje o tome. Navodno, nakon Bajrama Schmidt će nametnuti odluku o Vladi FBiH. Pojedini portali, posebno oni bliski HDZ-u,  već izlaze u javnost i s detaljima te odluke. Navikao sam na to da se situacija u Bosni i Hercegovini, naročito ona politička može promijeniti u jako kratkom periodu.  


FOTO: Privatni album

Source: Na koncu, u slučaju takvog scenarija, šta bi nova odluka Schmidta donijela? Već imamo nove proteste zakazane ispred OHR-a za nekoliko dana.

Kajan: Schmidt je svojim odlukama prouzrokovao takvo stanje da su naspram HDZ-a svi ostali građani drugog reda. Bilo bi korektno da ne donosi odluke koje će zacementirati još više etničke podjele u Bosni i Hercegovini, te da se zalaže za evropske vrijednosti koje vrijede i u njegovoj zemlji. Sve ostalo je neprihvatljivo i diskriminatorno po većinu građana države Bosne i Hercegovine. Moramo se izboriti da svi građani i narodi budu ravnopravni, slobodni i jednaki pred Ustavom i zakonima. Na ovaj način, čini se, cjelokupna aktivnost visokog predstavnika je usmjerena na to da se HDZ dodatno učvrsti u vlasti. Za Demokratsku frontu u potpunosti je neprihvatljivo nametanje kratkoročnog rješenja kojim bi se jedino zadovoljili interesi HDZ-a i stranaka okupljenih oko HDZ-a.
 
Source: Prvog decembra prošle godine je konstituisan Predstavnički dom Parlamenta FBiH, kada ste i preuzeli mandat zastupnika. Koliko ste za ovih skoro pet mjeseci rada imali inicijativa, te na šta ste najponosniji u svom radu? Narodski rečeno, šta ste konkretno uradili?
 
Kajan: Otkako sam ja u Parlamentu, prvi put se čuje ono o čemu se više od 25 godina šuti. Dosta je više bilo ulizivačke politike "Da mi ko ne zamjeri", posebno kada je riječ o Mostaru i jugu države. Zbog prirode posla kojeg sam obavljao proteklih godina, često sam pratio sjednice raznih skupština. I znam neke zastupnike koji nikad nisu izašli za govornicu, koji nikad nisu podnijeli inicijativu, koji nisu razgovarali s novinarima, niti davali izjave. Dakle, ni od kakve koristi nisu bili, sem sebi samom. Ja nisam takav. Do sada sam, iako smo imali svega dvije redovne sjednice, podnio 10 inicijativa, upućenih Parlamentu, Vladi FBiH i resornim ministarstvima. Među njima i Inicijativa za izmjenu Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine; Inicijativa upućena Skupštinama kantona da usklade svoje ustave s Ustavom FBiH i odlukama Ustavnog suda; Inicijativa za unificiranje tabli na svim javnim ustanovama kojima je osnivač Federacija BiH; Inicijativa za donošenje odluke o isticanju zastave Bosne i Hercegovine u horizontalnom i vertikalnom položaju ispred i unutar ustanova kojima je osnivač Federacija BiH...Jednostavno, ne mogu sebe zamisliti da nekoliko sati sjedim u sali parlamenta, a da ne učestvujem u diskusijama, ne podnosim inicijative, ne upućujem zastupnička pitanja...Ovih dana pripremam novu inicijativu. Naime, još dok sam se aktivno bavio novinarstvom pokušavao sam pokrenuti i realizovati inicijativu o ustanovljenju novinarske nagrade koja bi nosila ime po prvom novinaru u Bosni i Hercegovini koji je bio žrtva agresije - Kjašifu Smajloviću. Mnoge zemlje su na ovaj način odale počast svojim novinarima, a mišljenja sam da bi novinarska nagrada Kjašif Smajlović bila od izuzetne važnosti, iz više razloga. Jaka je simbolika. Ubijen na radnom mjestu, kao novinar Oslobođenja u Zvorniku. Njegov odgovor na pitanje kolegice s kojom se posljednji put čuo prenoseći izvještaj iz Zvornika, zašto nije otišao iz grada bio je – "Zato što sam novinar!" Iako su tada moju ideju podržali brojni novinari i redakcije, do sada nije bilo načina da dalje djelujem u tom pravcu. Bilo bi idealno kada bi ovo prihvatio Parlament Bosne i Hercegovine, ali svjestan sam da je to u ovim okolnostima skoro nemoguće. Cilj je da inicijativa zvanično bude upućena u Parlament Federacije BiH, kako bi upravo ovo najviše zakonodavna tijelo ustanovilo ovu nagradu, a po uzoru na slične novinarske nagrade koje već imaju susjedne države, ali i Evropski parlament. Bio bi to znak podrške Parlamenta istraživačkom novinarstvu te važnosti slobode medija, a odala bi se počast prvom novinaru, žrtvi agresije na Bosnu i Hercegovinu. Još trebam s kolegama iz Komisije za informisanje koju vodim, usaglasiti neke detalje i inicijativu uputiti u parlamentarnu proceduru. Svjestan sam i činjenice da, kada je riječ o parlamentarnim procedurama, a posebno realiziranju predloženog, sve ide jako sporo. Presporo, iskreno govoreći.

Source: Zbog čega toliki animozitet medija iz Hercegovine, naročito onih bliskih HDZ-u, prema Vama?
 
Kajan: Nisu samo "HDZ portali" u pitanju. Pogledajte moje objave na društvenim mrežama. Jednako se ponašaju oni koji u tom trenutku ne odgovara moj stav, moje razmišljanje, ideja ili inicijativa – bez obzira koju političku opciju podržavali. Godinama sam navikao na različite vrste pritisaka kojima sam bio izložen dok sam profesionalno radio u medijima i bavio se novinarstvom. Ti pritisci su intenzivirani od kako sam u politici. Danas ne valjate poklonicima HDZ-a, sutra sljedbenicima SDA, prekosutra SDP pristalicama. O SNSD-u i SDS-u da ne govorim.  To je valjda tako ako razmišljate svojom glavom i imate svoj stav. Ako kritikujete nešto što ne valja, ali ste spremni i pohvaliti dobar potez. Ne kažem da su svi isti. Pojedini portali iz zapadne Hercegovine su najotrovniji. Ili bar pokušavaju biti. Služe se podvalama, uvredama, lažima, falsifikuju nake navodne dokumente... Ne prežu ni od uplitanja u cijelu tu ružnu priču ni moje porodice, supruge i maloljetne djece. Postoji nekoliko likova koji su posebno opsesivni i koji me spominju na dnevnoj bazi. Za sada ih ignorišem, i te objave su mi najčešće smiješne, jer pokazuju njihovu nemoć, neinformisanost i primitivizam. Ipak, vidjet ćemo da li ću baš sve ignorisati i ne poduzimati ono što mi zakon omogućuje. Do njih je.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.