30.3.2024. 18:13
4
Nermin Kožo, 100% invalid, već mjesecima nepravedno dobija kazne za nepropisno parkiranje: "Gdje god odem i parkiram automobil, moram izaći s lijeve strane jer mi treba više prostora za kolica, a oni me zapišu svaki put. To je čisti bezobrazluk"
Sve je više nesavjesnih vozača koji zauzimaju parking mjesto predviđeno za invalide. Izmjenama Zakona koji je na snagu stupio prošle godine, kazne su postale rigoroznije. Očekivalo se da će time i savjest građana biti na višem nivou, ali izgleda to nije puno toga promijenilo.

Nermin Kožo, 100% invalid od svoje treće godine života, nedavno se obratio našoj redakciji. Nermin je mladić koji se trudi da živi punim plućima, ne osvrćući se na to šta drugi misle i govore o njegovom invaliditetu. On je jedna od aktivnih osoba s invaliditetom, no suočava se s izazovima prilikom parkiranja svog vozila. Iako posjeduje invalidsku karticu namijenjenu za vozilo, često dobija kazne za nepropisno parkiranje. Unatoč očekivanjima da će kartica olakšati njegovu situaciju, čini se da nije pružila potrebnu pomoć.

"Ja sam u kolicima već 35 godina. Položio sam sa 19 godina i vozim auto. Vrlo je malo parking mjesta u Sarajevu za osobe s invaliditetom, a kada se nađe takvo mjesto, skoro uvijek je neko parkiran ko nema oznaku da je osoba s invaliditetom. Prije par dana imao sam situaciju gdje su bila dva označena parking mjesta, pa sam ja blokirao jedno vozilo koje bilo parkirano tu, a nije imalo invalidsku oznaku i onda pozvao policiju. Policija je došla i htjela mi napisati kaznu zbog kršenja javnog reda i mira jer sam blokirao tuđi automobil i čovjek nije mogao izaći. Malo je falilo da mi napišu tu kaznu. Gdje god odem i parkiram automobil, moram izaći s lijeve strane jer mi treba više prostora za kolica, a oni me zapišu svaki put. Jučer sam išao u stanicu na Ilidži baš nakon što su mi napisali kaznu. Objasnio sam im situaciju da ne mogu parkirati na standardnim parking mjestima jer ako neko parkira pored mene, ne mogu ni ući ni izaći iz automobila. Rekli su mi da je nalog već prošao i da idem na sudsko odlučivanje. Ali, da odem na sudsko odlučivanje, to bi trajalo nekoliko mjeseci, a meni registracija ističe u maju i onda ne bih mogao registrovati automobil. Ubijaju sa kaznama. To je čisti bezobrazluk", govori nam Kožo na početku razgovora.

Iako nema jedinstvene baze podataka o broju osoba s invaliditetom, procjenjuje se da ih u BiH ima oko 295 hiljada. Jedan od problema jesu i neodgovorni pojedinci koji bez dozvola parkiraju na mjesta za osobe s invaliditetom.

"Ja, kad god odem u policijsku stanicu, kažu mi: "Vaša invalidska kartica je predviđena samo za invalidska mjesta." Nas je 5000 invalida u Sarajevu, a samo oko 80 invalidskih mjesta za parkiranje. Otežavaju mi život. Ja, koliko god sam sposoban i mogu sam obavljati neke stvari, gdje god da odem, dobijem kaznu. Ima mnogo lažnjaka koji imaju invalidsku karticu, a voze džipove. Što će ti onda kartica kad možeš ući u džip? Ne treba ti invalidska kartica. Još ja imam ovo malo starije auto, pa kad vide da nije novije auto i vide invalidsku karticu, znaju da neće biti problema, pa me zapišu dok auto koje je novije i skuplje pored mene nije zapisano", kaže Kožo.


Nerminova invalidska iskaznica za automobil

Nermin nije zaposlen, isto tako nema nikakvih primanja, niti ima invalidsku penziju, jer je nastradao prije rata u saobraćajnoj nesreći. Kaže kako su parking kazne u zadnjih godinu dana postale svakodnevnica, što mu stvara velike probleme.

"Imam naljepnicu i još se vide u mom automobilu ručne komande. Ja nisam invalid koji može hodati, već sam u kolicima. Parkiram auto uvijek gdje nikome ne smeta, samo da bi mogao izaći. Desilo mi se još jednom da sam jednim točkom zakačio taxi štand kako bi mogao izaći na tu stranu i zbog toga sam dobio kaznu. Valjda su ovo neki novi policajci koji žele da se dokažu pa pišu što više kazni. Ja ne mogu plaćati svaki dan po 20 KM kazne, to je suludo. Ovo se dešava zadnjih godinu dana i meni je više dosta svega. Svima sam poslao ove fotografije da se malo podigne priča oko ovoga. Ja sam još nastradao prije rata pa zbog toga nemam nikakvih primanja niti radim. To je sada druga priča, ali ja nemam ni penziju ni išta. Sada ja svaki dan moram platiti po 20 ili 40 KM, ovisno o tome koliko puta me zapišu. Ne mogu stvarno to podnijeti".

Nermin se trenutno nalazi u dilemi hoće li platiti posljednju kaznu ili će se odlučiti za sudski odlučivanje, koji bi mogao stvoriti dodatne probleme. Nermin nije u mogućnosti da se vozi javnim prevozom, jer javni prevoz nije adekvatno prilagođen za osobe s invaliditetom.

"Ja imam pet kazni kod kuće, a četiri sam već platio. Ovu zadnju koju sam dobio jučer još nisam platio, i sada razmišljam trebam li ići na sudsko odlučivanje. Međutim, ako odem, neću moći registrovati auto u maju, što bi me stavilo u još veći problem. Također, nemam mogućnost koristiti javni prijevoz jer nije prilagođen osobama s invaliditetom. Šta onda, da hodam pješke? Želio bi da se pokrene rasprava o ovom problemu i da se pokuša riješiti, jer je situacija stvarno katastrofalna"
, zaključuje Kožo u razgovoru za za Source.ba.

Novinar: Aldin Barimac

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.