4.4.2016. 16:05
10
Sarajlija u svojoj kući pravi 'čuda': Jedini u Evropi ovo radim, to što neki prave je smeće
Umjetnik Omar Krasnić skoro 15 godina od metala pravi sve ono što zamislite i poželite. Svoju umjetničku oazu ovaj Sarajlija bazirao je u njegovom domu na Vratniku.

Krasnić je zanat kazandžije modernizovao i prilagodio svojoj viziji umjetnosti i dokaz je da se i od zanata jako dobro može živjeti.

Od bakra, aluminija i ostalih metala pravi razne predmete i suvenire, koji nijednog posjetitelja i naručioca nisu ostavili ravnodušnim. 

Posebno mjesto zauzimaju mačevi, štitovi, zidni ukrasi, lampe,  nakit pa čak i muzički instrumenti. 
Njegova djela su unikatna i sigurno nećete naći slične predmete koji se prave na Baščaršiji.

"Zanat sam naučio u radnji kod hadžije Jabučara koji mi je pokazao sve tehnike pravljenja posuđa od bakra. Međutim, nisam se u tom poslu dugo mogao zadržati, zbog toga što se u Kazandžiluku tačno znalo kako se koja džezva treba skovati. Ja volim slobodu i kreativnost i zbog toga sam počeo sam da radim sa različitim vrstama metala od kojih mogu napraviti šta god poželite. Kada si kreativan moraš se osamostaliti, jedno te isto me gušilo",  ističe Krasnić.

Da vrijedno radi i pri tome misli i na okolinu, dokazuje činjenica da u svojim ručnim radovima ističe i važnost reciklaže i čuvanja okoliša.

Mnogo korisnih i lijepih stvari pravi od limenki i flaša, koje mnogi bacaju po prirodi, uništavajući je time.  

S obzirom da je njegova velika ljubav muzika, Omar uživa praveći i ukrašavajući muzičke instrumente.
"Godinama sviram gitaru, prije sam imao i svoj bend. Zbog toga mi je pravi užitak da pravim muzičke instrumente i na njima zasviram", kaže ovaj umjetnik.

Na njegovoj gitari su zasvirali Gibonni, Đuro, a jednu ima i Goran Bregović što mi je posebno drago.
Pogledajte cijelu priču o umjetniku Omaru Krasniću. 

Novinar: Alen Avdić
Kamera i montaža: Ramiz Uzunović





10
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.