5.12.2017. 14:12
1
Predložen pritvor za svih 13 osoba: Ovo su osumnjičeni za ubistva i silovanja, a među njima je i šef 'Akrepa'
Nakon ispitivanja osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području Konjica, postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za svih 13 osoba.

Razlozi za pritvor se navodi zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Radi se o nekadašnjim dužnosnicima struktura Armije BiH, TO i MUP-a u Konjicu, osumnjičenim za zločine nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.

Među navedenim zločinima, obuhvaćena su ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava, a uhapšeni su Šefik Nikšić (1945) iz Konjica, Adnan Alikadić (1962) iz Konjica, Mitko Pirkić (1962) iz Konjica, Safaudin Ćosić (1974) iz Konjica, Cakić Muhamed (1968) iz Konjica, Ismet Hebibović zvani Broćeta (1956) iz Konjica, Redžo Balić (1952) iz Konica, Hamed Lukomirak ((1971) iz Konjica, Almir Padalović (1968) iz Mostara, Sead Jusufbegović (1941) iz Konjica, Senadin Ćibo (1967) iz Konjica, Agan Ramić (1962) i Esad Ramić (1966) iz Konjica. 

"Radi se o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okolice, koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske  nacionalnosti  s tog područja. Među navedenim zločinama, obuhavćena su ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava", saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Uhapšeni Pirkić je bivši ratni komandant jedinice 'Akrepi'. 

Nermin Mangić, brat jednog od ubijenih u Repovcima svjedočio je svojevremno za Slobodnu Bosnu, da su u julu 95.godine, nakon ubistva devet pripadnika  ARBiH Redžo Balić (odležao nakon rata sedam godina za ubistva civila srpske nacionalnosti), i Midhat Pirkić blokirali srpska sela Zukići, Donje Selo, Bjelovčane, Džajiće, Bradinu i Brđane. 

Među uhapšenima je i Hamed Lukomirak, kao jedan od Balićeve grupe koja je prevozeći zarobljene Srbe  u zatvor Čelebići, prvo ih odvodila u bazu "Akrepa" u Konjicu, prenosi Avaz.

Navodi se da su užasnu torturu prošli braća Veseljko i Vaso Đorđić, te još jedan Srbin kojem su u autobusu odrezali uho, te u toj torturi Đorđići navode da su Srbi ubili devetoricu bošnjačkih momaka. 

-Kasno navečer "Akrepi" ubijaju Jelenka i Anđu Đorđić , roditelje braće Đorđić. Mislim da je ubijeno 11 Srba, a ubistva nastavljaju druge jedinice po Bradini
-tvrdio je Mangić za SB.

(Alen Avdić)

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.