27.1.2017. 16:44
2
Nadal i Federer još jednom za historiju, za besmrtnost
Napokon. Dočekali smo. Još jednom. Svi ljubitelji tenisa, ali i one divne 'sportske romantike'. Vjerovatno i posljednji put ikada. Roger Federer i Rafael Nadal su u finalu Australian Opena. I iako se igra u nedjelju u 9:30, iako je neradni dan, ustat ćemo. Svi ćemo ustati ranije i gledati finale iz snova.

Svaka čast McEnroeu, Lendlu, Beckeru, Samprasu, Roddicku, Aggasiju, Edbergu, svi oni su ostali duboko urezani u historiju tenisa, njihova rivalstva će se pamtiti zauvijek, no Rafael Nadal i Roger Federer su vjerovatno najveći igrači i njihovo rivalstvo je najveće ikada, uvijek i zauvijek. Njih dvojica su ikone koji su premašili svoj sport, a nivo gledanosti podigli na nivo kakav nije zabilježen od '70.-ih.

Već su vjerovatno svi prestali se nadati da će više ikada imati priliku gledati ovo finale iz snova. Gledajući Nadala u posljednje vrijeme, imali smo osjećaj da je sav slomljen - njegova koljena, njegovi zglobovi i, ono možda i najgore, njegovo samopouzdanje. A Federer... Federer je, kao i svi mi, stario, a sada mu je već 35, u najmanju ruku neočikavano da će osoba u tim godinama biti u finalu kao profesionalni sportaš. No, kao što su veći od bilo koga drugog, veći su i od toga, od svih nedaća, povreda, nedostatka samopouzdanja, veći od godina koje ih nemilosrdno stižu.

Nadal je na ovaj turnir došao kao 9. nositelj, Federer kao 17. Nikada lošiji, a čini se opet bolji od svih ostalih. Od perioda njihove apsolutne dominacije (2004.-2010.) u tenisu se mnoge stvari promijenile, više nema toliko ljepote u igri, a kao i svaki ostali sport i tenis je postao biznis, pa se neke druge stvari stavljaju u prvi plan. Prošlo je dosta vremena, promijenilo se dosta stvari, ali nama u sjećanju će uvijek ostati mečevi ovih velikana. Savršen kontrast njih dvojice, koji se ipak stapao u jednu cjelinu - savršenu cjelinu. S jedne strane imamo španskog ljevorukog matadora i njegovu brutalnu i neviđenu snagu, a sa druge švicarskog džentlmena, elegantne igre, koja je izgledala kao da lebdi po terenu.

Zlatno razdoblje ovog rivalstva počelo je 2006. kada su igrali finale Roland Garrosa i Wimbledona. Kao što se očekivalo, Nadal je osvojiona šljaci, svakako ga s razlogom zovu 'Kralj šljake', a Federer ne osvojio na travi. Ista priča je bila i 2007. godine. 

No, 2008. Rafa ne samo da je osvojio Roland Garros pobijedivši Federera u finalu, nego i nekoliko mjeseci kasnije osvojio je Wimbledon, u onom nezaboravnom i vjerovatno nikad ponovljivom finalu protiv Federera. Tada, za koga god navijali niko nije mogao ostati imun u trenutku kada je Nadal osvojio meč loptu i onako iscrpljen, ali ispunjen svim mogućim osjećanjima, pao na travu, a masa oko njih dvojice, luđački divljala, ispunjena emocijama, a njih dvojicu poslala u besmrtnost.

A onda se možemo prisjetiti i finala Australian Opena 2009. Finale, koje se igralo pet sati i koje je Rogera dovelo do suza, nakon što je Rafa osvojio svoju prvu titulu u Melbournu. Roger je plakao, a Nadal ga je tješio i pred gomilom rekao da je Roger jedan od najboljih tenisera ikada. I baš to je ono što između ostalog, ovo rivalstvo čini velikim - uzajamno divljenje i međusobno poštivanje. Kada se plasirao u finale, u intervjuu nakon meča, nije uspio sakriti zadovoljstvo i sreću, zbog činjenice da postoji mogućnost da u finalu igra sa Nadalom. Obojica su svjesni činjenice koliko znače jedan drugom, koliko znače fanovima i koliko su jedan drugom karijere učinili velikim.

Nadalov odnos protiv Federera je nazovimo to brutalan. U 11 Grand Slamova Nadal ih je osvojio devet, dok u međusobnim odnosima je 23:11 za Španca.

Njihova sva finala su za pamćenje, ali ovo, šest godina nakon posljednjeg Grand Slam finala, nije samo običan meč njih dvojice, ovo je događaj, poseban, specijalan i... nažalost vjerovatno posljednji. Obojica imaju preko 30 godina, ali su tu, na Australian Openu, ostali su još samo njih dvojica... I da, Serena i Venus Williams u ženskoj konkurenciji.

A njih dvojica će nam u nedjelju u 9:30 još jednom dokazati i prisjetiti nas zašto ih zovemo najvećim svih vremena. 

''Nas dvojica znamo igru jedan drugog sto posto perfektno''
, rekao je jednom Nadal, na šta je Federer odgovorio:

''Nažalost ili na sreću. Ne znam ni sam''.

Nije ni bitno Rogere, bitno je da ste sada tu. Svani nedjeljo, a svi sportski romantici ujedinimo se i svjedočimo još jednom finalu iz snova. Ponavljam... Vjerovatno posljednjem. Svi imamo svog favorita, ali skoro da je i nebitno ko će u ovom meču pobijediti.

Novinar: Amila Alijagić)





2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.